Sneller herstel van long covid dankzij lasertherapie

Fysiotherapeut Caroline Hoogendoorn voert laserbehandelingen uit bij mensen met (long)
covid. Klachten als (extreme) vermoeidheid en traagheid in het denken worden dankzij de
lasertherapie snel minder. Een van Hoogendoorns patiënten is de veertigjarige Rutger: “Dankzij lasertherapie heb ik mijn leven na long covid terug en kan ik weer een actieve vader zijn.”

Drie jaar geleden kwam fysiotherapeut Caroline Hoogendoorn per toeval in aanraking met lasertherapie. “Een patiënt met longfibrose wilde er graag mee behandeld worden, hierdoor maakte ik kennis met de laser van Lightforce ®.” De therapie had een goed effect bij deze patiënt, waarna Hoogendoorn het ook bij andere patiënten ging proberen.

 

HERSTEL OP CELNIVEAU

 

 “Wij gebruiken een klasse 4 laser,” vertelt Hoogendoorn. “Het is een laser van 25 Watt die tot 10 cm in het lichaam kan doordringen.” De laser zet op cellulair niveau aan tot weefselherstel. “Dit effect wordt met name bereikt via de mitochondriën,” vertelt Hoogendoorn. “Dat zijn de energiefabriekjes in de cellen van ons lichaam. Wanneer deze niet goed werken, ontstaat er een tekort aan cellulaire energie, wat bij long covid resulteert in algemene vermoeidheid, spierzwakte en hersenmist op een bredere schaal.” Het licht van de laser wordt in de mitochondria geabsorbeerd en zorgt zo onder meer voor een verhoging van het ATP, een belangrijke energiebron. Dit verbetert de mogelijkheden van de cel om infecties te bestrijden en versnelt genezingsprocessen. Hoogendoorn en haar collega’s behandelden inmiddels vele patiënten met lasertherapie. Het gaat daarbij om klachten als artrose, hernia’s, en sport- en spierblessures, waarbij de behandeling tot een leven zonder pijn leidt.

 

LONG COVID

 

Omdat Hoogendoorn onder meer succes had met de laserbehandeling bij patiënten met longontstekingen, bood ze bij de uitbraak van de COVID-19-pandemie meteen haar diensten in het ziekenhuis aan. Daar was op dat moment echter geen ruimte voor de nieuwe, nog vrij onbekende technologie. Inmiddels begint er wel meer interesse uit de medische hoek te komen, met name vanuit de bedrijfsartsen. “Nu we twee jaar verder zijn, zien bedrijfsartsen steeds meer mensen met long covid,” aldus Hoogendoorn. “En daarbij blijkt onze laserbehandeling vaak goed te werken.” Inmiddels heeft Hoogendoorn rond de 200 mensen met long covid met lasertherapie behandeld, bij zo’n 85 procent is duidelijke verbetering merkbaar. “Op dit moment wordt er door studenten van de HAN University of Applied Sciences onderzoek gedaan naar het effect van laserbehandeling op long covid,” aldus Hoogendoorn. “De voorlopige resultaten uit dat onderzoek bevestigen onze ervaringen: 85 procent van de mensen in het onderzoek zijn positief over het effect.”

 

DE BEHANDELING

 

“We behandelen mensen met long covid meestal twee keer per week, gedurende vier weken,” aldus Hoogendoorn. “We richten de laser tijdens de behandeling op de lever, de milt en de longen. Daarnaast behandelen we de nervus vagus, met name bij de overgang van de slokdarm naar de maag, en we richten de laser – met een lager wattage – op het hoofd, vanwege de cognitieve klachten.”

BETAALD DOOR WERKGEVER

Hoogendoorn ziet met name veel jonge mensen met long covid, die vaak veel moeite hebben om te re-integreren. “Vaak zijn dat mensen die voor hun infectie heel actief waren en nu nauwelijks hun bed meer uit kunnen komen. Na de laserbehandeling kunnen deze mensen hun re-integratie vaak wel volgens planning oppakken en verder uitbreiden. Daar zijn werkgevers ook blij mee, we zien steeds meer mensen met long covid waarbij de laserbehandeling door de werkgever vergoed wordt.”

LEVEN TERUG

Rutger, een veertigjarige leraar, is een van Hoogendoorns patiënten die veel baat heeft gehad van de laserbehandeling. “Ik heb een jaar lang met ernstige klachten van long covid gekampt,” vertelt hij. “Het herstel na mijn covid-besmetting ging ontzettend traag. Na het geven van één les had ik dagen nodig om weer bij te komen, ik zag mijn carrière als docent in rook opgaan.” Na maandenlang vruchteloos meerdere therapieën gevolgd te hebben, begon Rutger in januari met lasertherapie. “Na een stuk of vijf behandelingen merkte ik ineens dat ik het lesgeven beter volhield. Ook de kleine dingen zoals een film kijken en de vaatwasser inruimen gingen steeds gemakkelijker.”

 

Inmiddels heeft Rutger meer dan tien behandelingen gehad en weet hij zeker dat hij beter gaat worden. “Ik kan mijn werk weer doen en ik kan weer een actieve vader voor mijn dochters zijn.” Ook de drieëntwintigjarige Ilse werd door de laserbehandeling goed geholpen. “Ilse is een verpleegkundige uit Sneek die voor haar ziekte zeven keer per week sportte en in de ouderenzorg werkte,” vertelt Hoogendoorn. “Door long covid had ze daar de energie niet meer voor.” Ilse kwam naar de praktijk in Apeldoorn waar Hoogendoorn haar een paar keer behandelde. “In het weekend, na de eerste 3 behandelingen, was ze alweer aan het sporten en daarna reed ze zelf op en neer van Sneek naar Apeldoorn voor de laatste behandelingen. Ze heeft haar leven nu weer terug.”

 

Meer informatie vindt u op: www.lasertherapienederland.nl

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.