“Leef je talent” in een functie die écht bij je past

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Hoewel de waarde van duurzame inzetbaarheid inmiddels wel is bewezen, lijkt er bij veel organisaties een taboe op loopbaancoaching te rusten. “De meeste klanten voor loopbaancoaching zijn particulieren die niet willen dat hun werkgever op de hoogte is dat zij een nieuwe functie en/of richting overwegen,” zeggen Maaike Pronk en Monica Scheffer, respectievelijk commercieel en operationeel directeur van Dynamisch Bureau B.V., een bureau voor loopbaanbegeleiding en talentmanagement. “Dat is jammer, want juist de dialoog kan voor beide partijen heel waardevol zijn.”

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Speelt angst hier een rol?

Monica: “Dat denk ik wel. De medewerker kan bang zijn dat hij niet gemotiveerd meer overkomt. Die angst is misschien reëel, maar wij pleiten voor meer openheid. Nu trekt de medewerker vaak zonder afstemming met de werkgever zijn conclusies, terwijl er misschien best mogelijkheden zijn om binnen het bedrijf te blijven en zich daar verder te ontwikkelen.”

Maaike: “En als er geen mogelijkheden zijn, zou de werkgever begeleiding kunnen aanbieden om deze medewerker te begeleiden. Een medewerker die zich niet meer thuis voelt, zal op lange termijn vaak niet optimaal functioneren. De werkgever kan dan beter een nieuwe medewerker binnenhalen die wel gemotiveerd is.”

Monica: “Openheid is ook nodig om de medewerker duurzaam inzetbaar te houden. De wereld staat niet stil. Het gevaar voor de werkgever is dat zijn medewerkers niet met de eisen van de tijd meegaan, en voor de medewerker dat hij zich niet ontwikkelt. Wanneer medewerkers stil blijven staan, kan dit ertoe leiden dat zij uiteindelijk buiten de boot vallen en niet meer mee kunnen doen in het arbeidsproces. Dit geldt ook voor oudere medewerkers. Uit de laatste cijfers over de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) blijkt dat het percentage 60+’ers dat in de WIA terechtkomt toeneemt. Reden te meer om ook met deze groep te kijken naar de ontwikkeling op hun werk en hoe zij zo lang mogelijk aan het werk kunnen blijven.”

Hoe werkt Dynamisch Bureau?

Monica: “Wij werken met de TMA Talent Methode om een goede match te maken tussen de medewerker en de functie. De TMA Talent Methode meet op drijfveren, talenten en ontwikkelbaarheid van competenties. Deze zetten wij in bij onze loopbaanbegeleidingstrajecten, zoals outplacement en re-integratie. Het is een goede graadmeter om te zien in hoeverre iemand bij de eisen van zijn functie aansluit. Ook voor preventie/talentmanagement zetten we deze methode in. Niemand kan alles. Iemand kan bijvoorbeeld niet én optimaal geordend en gestructureerd zijn, én heel flexibel. Het is hetzelfde als wanneer je verwacht dat je een vis kunt leren in een boom te klimmen. Wanneer bepaalde aspecten in het werk wel noodzakelijk zijn en de medewerker daar niet goed in is, ga dan kijken hoe het georganiseerd kan worden, zodat dit geen schade berokkent.”

Maaike: “Als een manager denkt vanuit de drijfveren en competenties van de medewerker, kan die veel beter worden ingezet dan wanneer hij alleen op diens formele functieomschrijving afgaat. Wij helpen om het juiste takenpakket mogelijk te maken, waarin de talenten van de medewerker het meest tot hun recht komen. Het rendement is veel hoger als je versterkt waar iemand aanleg voor heeft, dan wanneer je probeert op te schroeven waar hij zwak in is. Het is makkelijker en motiverender om van een zeven met gemak een negen te maken, dan van met moeite van een vier een vijf!”

TMA Talent Methode voor teams

Maaike: “We werken ook met de ontwikkeling van teams. Bij ieder teamlid wordt eerst zijn individuele TMA Talentenanalyse afgenomen. Daarna volgen één of meerdere teamsessies. Hierdoor kunnen taken en personen beter op elkaar afgestemd worden en kan dit leiden tot het verschuiven van taken binnen een team. Zo krijg je een optimale inzet van de talenten van je medewerkers. Dit leidt tot meer betrokken medewerkers, die zich op een manier inzetten die bij ze past. Uiteindelijk zal je dat ook terugzien in verbeterde prestaties van een team, een hogere medewerkerstevredenheid en in een dalend ziekteverzuim.”

Hoe gaan jullie hier zelf mee om?

Monica: “Een organisatie kan ideaal gezien met taken schuiven totdat iedere medewerker het pakket heeft dat het beste bij hem past. Wij gaan zelf uit van ‘Leef je talent!’, en richten onze werkzaamheden daarnaar in. We versterken elkaar ook op die manier. Onze medewerkers werken allemaal vanuit hun individuele drijfveren, talenten en competenties. Dat werkt veel beter dan iedereen in hetzelfde malletje te laten passen.”

Nieuwsgierig naar onze aanpak? Neem contact op via 070-3611760 of info@dynamischbureau.nl en leef jouw talent! We zijn werkzaam in de regio’s: Den Haag, Leiden, Rotterdam, Amsterdam en Haarlem.

[/fusion_text][fusion_gallery layout=”” picture_size=”” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.