Aandacht voor de mens achter de letselschadezaak

Zowel in de afhandeling als het herstel heb jij altijd zelf de regie

Afhandeling bij letselschade* is noodzakelijk en onvermijdelijk, maar misschien nog wel belangrijker is de herstelkant van het traject. Door praktische ondersteuning te combineren met sociaal emotionele, krijgen slachtoffers hun leven sneller weer op orde.

Vlak voor zijn vwo-eindexamen krijgt een jongeman een ernstig ongeval. Hij moet opnieuw leren lopen en praten en loopt een achterstand op. In zijn studie, maar ook in het leven überhaupt. Een jaar later doet hij alsnog eindexamen, maar zakt. Twee jaar later herhaalt de situatie zich. Via het volwassenenonderwijs bemachtigt hij, inmiddels begin twintig, alsnog dat felbegeerde papiertje en hij start met een studie Rechten. Na het behalen van zijn bul, gaat hij aan de slag als advocaat-stagiair op een advocatenkantoor.

 

Eind goed, al goed. Zou je denken… Inmiddels hebben zijn twee jongere broers hem echter ingehaald, tijdens zijn studie voelt hij zich een vreemde eend in de bijt omdat hij een stuk ouder is dan zijn medestudenten, en als advocaat-stagiair functioneert hij weliswaar, maar met visuele en lichamelijke beperkingen. Die maken hem onzeker en geven hem het idee dat hij extra hard moet werken om zich te bewijzen.

ER ZIJN ALTIJD NIEUWE MOGELIJKHEDEN

“Dit waargebeurde verhaal geeft aan hoe belangrijk het is om een letselschadetraject niet alleen probleemgericht, maar vooral ook persoonsgericht te benaderen”, vertelt Ellen van den Berg, arbeidsdeskundige en herstelcoach bij De Bureaus, dat slachtoffers van letselschade helpt om hun leven weer op orde te krijgen. “De vergoeding van immateriële schade van zijn letsel zou je namelijk kunnen omschrijven als ‘winst’, maar uiteindelijk is er ook sprake van verlies; zijn leven is anders verlopen dan hij voor ogen had, en door lichamelijke beperkingen heeft hij toch een soort achterstand.” Behalve de praktische afhandeling van schade, is het daarom belangrijk om aandacht te hebben voor de sociaal-emotionele impact die een ongeval veroorzaakt, benadrukt ze. “Om iemand de mogelijkheden, die er altijd zijn, te laten zien.”

ZO SNEL MOGELIJK TERUG NAAR EEN LEEFBARE SITUATIE

Voor wie te maken krijgen met letselschade is de eerste stap de juridische erkenning van de aansprakelijkheid en de medische erkenning van het letsel als gevolg van het ongeval, onderschrijft Georgette Kuntz van Letselschade.com, dat optreedt als belangenbehartiger voor slachtoffers en nabestaanden. “Een proces dat ingewikkeld kan zijn en lang kan duren. Tijd die je eigenlijk niet kunt verliezen, omdat je juist in die eerste periode hulp nodig hebt. Om nog maar niet te spreken van de energie die dit vergt.” Letselschade.com helpt slachtoffers en nabestaanden daarom met die belangrijke praktische kant van letselschadebehandeling en wil slachtoffers daarin vooral ontzorgen. “Kort samengevat betekent dit de beoordeling van de aansprakelijkheid, het aanleggen van het (medisch) dossier, het vaststellen

van alle geleden en nog te lijden schade en de definitieve afwikkeling daarvan.” En tevens met het zo snel en volledig mogelijk terugkeren naar een leefbare situatie.

 

WAAR HEEFT IEMAND NU BEHOEFTE AAN?

 

Het letselschadebureau doet dit onder meer door het inschakelen van een herstelcoach, zoals Van den Berg. “Bij ons kun je terecht voor medische, rekenkundige, arbeidsdeskundige en herstelgerichte ondersteuning”, legt zij uit. “Daarnaast maken wij als het ware een herijking van het leven van de slachtoffers. Samen kijken we waar iemand nu staat en wat iemand op dat moment, dus in de nieuwe situatie, nodig heeft.” Iets verliezen brengt je namelijk ook vaak iets positiefs, benadrukt ze. “De jongen van de case bijvoorbeeld, heeft door zijn situatie enorm veel wilskracht en doorzettingsvermogen gekregen. En deze creëren weer nieuwe kansen.” Zijn visuele beperking maakt hem soms onzeker, maakt ze het concreet. “Werk ik wel snel genoeg?, vraagt hij zich dan af. Waardoor hij extra hard aan de slag gaat, om zich te bewijzen en wat vervolgens veel energie van hem vergt. Door hem zicht te geven op zijn kwaliteiten en krachtbronnen, ontstaat er meer vertrouwen in het eigen kunnen en leert hij zijn energie te managen, waardoor hij weer beter kan functioneren.”

 

REGIE OVER AFHANDELING EN HERSTEL

 

In feite stelt herstelcoaching een slachtoffer van letselschade in staat om zichzelf te helpen, vat Van den Berg het samen. “We zorgen ervoor dat iemand weer aan het stuur van zijn of haar leven komt te zitten.” In de praktische afhandeling doen wij hetzelfde, vult Kuntz aan. “Iemand is namelijk weliswaar slachtoffer van een ongeval, maar is altijd leidend in het afhandelen van de schade. Jij bepaalt, tot in het reële uiteraard, waar je behoefte aan hebt en op welke manier je wil werken aan je herstel. Wij begeleiden je hierin. Voor ons is een traject dan ook pas geslaagd als onze cliënten, bij het sluiten van hun letselschadedossier, de overtuiging en het gevoel hebben dat wij ze optimaal hebben bijgestaan.” Het gaat dan ook niet per se om de hoogste schadevergoeding, besluit ze. “Maar vooral om het terugkrijgen van iemands leven; dat een slachtoffer het leven zelf weer waardevol vindt. Door elke ‘case’ als een persoon te zien en op maat te behandelen, zorgen we voor herstel op de lange termijn.”

 

* Schade waarvoor iemand anders dan jij aansprakelijk is.

 

 

Meer informatie over Letselschade.com: www.letselschade.com Meer informatie over De Bureaus: www.debureaus.nl

 

.

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.