Link2Care Clinics helpt mannen snel van plasklachten af met innovatieve nieuwe techniek

Een slappe straal, nadruppelen en acht keer per nacht je bed uit: het zijn vervelende plas-klachten waar mannen vaak te lang mee doorlopen. Gelukkig worden dit soort klachten meestal veroorzaakt door een relatief onschuldige aandoening, die bovendien eenvoudig te verhelpen is. Na nauwkeurige diagnostiek en een innovatieve behandeling bij Link2Care Clinics is het stille leed snel verholpen.

 

Groeiende prostaat

“In Nederland kampen naar schatting bijna een miljoen mannen van boven de veertig jaar met plas-klachten,” aldus dr. Sytse Oudkerk, werkzaam als interventieradioloog bij Link2Care Clinics. “De plas-klachten worden meestal veroorzaakt door het langzaam groeien van de prostaat en het daarmee gepaard gaande afknellen van de plasbuis, waar bijna elke man in zijn leven mee te maken krijgt.” De gebruikelijke operatie voor deze klachten is een transurethrale resectie van de prostaat (TURP). “Bij een TURP wordt de obstruerende prostaat weggehaald door deze via de plasbuis weg te ‘schrapen’. Het herstel van zo’n operatie bedraagt echter weken en er kunnen blijvende klachten ontstaan zoals bijvoorbeeld incontinentie,” aldus Oudkerk. “Rond de procedure is er ook een verhoogd bloedingsrisico. Daarom bieden we bij Link2Care Clinics de innovatieve Prostaat Arterie Embolisatie (PAE) behandeling aan die deze blijvende klachten en complicaties niet kent. Negen van de tien keer is de PAE bij plasklachten dan ook een geschikte behandeling.”

 

Afsluiten slagaders

Bij een PAE maakt de interventieradioloog onder lokale verdoving de slagaders van de prostaat dicht. Doordat de slagaders af worden gesloten krijgt de prostaat onvoldoende bloed, gaat hij krimpen (necrose) en krijgt de plasbuis weer de ruimte. Het is een minimaal invasieve behandeling die in dagbehandeling wordt uitgevoerd. Oudkerk: “De patiënt kan dezelfde dag naar huis en kan snel zijn leven weer oppakken, in tegenstelling tot de TURP waarbij een verblijf van minimaal één tot twee dagen in het ziekenhuis nodig is. Bovendien hanteren wij geen wachtlijst.”

 

Het stille leed

Het belang van dit laatste is volgens algemeen directeur Floris Maessen niet te onderschatten. “Over het algemeen trekken mannen pas aan de bel van de dokter als de klachten al vrij ernstig zijn, vaak uit schaamte of angst voor de behandelingen die zouden kunnen volgen. Maar als het dan echt niet meer gaat, blijkt er een enorme wachttijd te zijn voor een afspraak bij de uroloog en duurt het nog vele malen langer voordat een operatieve behandeling kan plaatsvinden. Hierdoor lopen er op dit moment duizenden mannen lang met ernstige plasklachten of met een katheter rond. Dit stille leed willen we bij Link2Care Clinics verhelpen.”

 

Sneldiagnostiek prostaatkanker

Naast plasklachten kunnen mannen bij Link2Care Clinics ook terecht voor problemen aan de blaas, balzak en seksuele klachten. Bovendien kan er diagnostiek naar prostaatkanker worden gedaan. Oudkerk: “Er is verdenking op prostaatkanker wanneer er (meestal door de huisarts) in het bloed een verhoogd Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) wordt vastgesteld. Als patiënten naar ons worden verwezen met een verhoogd PSA krijgen ze eerst een consult bij de uroloog. Door aan de prostaat te voelen en alle riscofactoren op een rij te zetten wordt bepaald of het nodig is om verder onderzoek (bijvoorbeeld een MRI scan) te doen.”

 

Dit proces gaat bij Link2Care Clinics een stuk sneller dan bij de ziekenhuizen. Maessen: “Wij kunnen dit hele diagnostische traject in één à twee weken verzorgen.” Als er op de MRI afwijkingen te zien zijn, wordt de patiënt verwezen naar een van de gespecialiseerde prostaatkankercentra in de regio waar Link2Care Clinics nauw mee samenwerkt. Oudkerk: “In deze centra kunnen patiënten altijd snel terecht, daar wordt dan weefsel uit de prostaat gehaald door middel van biopten. Het verwijderde prostaatweefsel wordt onderzocht en dan kan een conclusie getrokken worden.” Gelukkig blijkt het verhoogde PSA bij de overgrote meerderheid niet op kanker te wijzen. Oudkerk: “Mannen maken zich natuurlijk veel zorgen. Maar sinds we aan het begin van dit jaar gestart zijn, hebben we het overgrote deel van de mannen met verhoogd PSA snel weer gerustgesteld naar huis kunnen sturen.”

 

Verbindende schakel

Met de ruime diagnostische mogelijkheden en verschillende behandeltrajecten vormt Link2Care Clinics een verbindende schakel tussen patiënt, huisarts en specialist. “Wij helpen de patiënt meer regie te houden,” aldus Maessen. “Bij beginnende of onduidelijke klachten kunnen we bepaalde ziektebeelden snel uitsluiten, zonder dat verwijzing naar het ziekenhuis en lang wachten nodig zijn. Daarmee ontlasten we het ziekenhuis en de huisartsen. We combineren de expertise van ervaren radiologen en urologen met hypermoderne diagnostische systemen voor CT, MRI, echografie en röntgen. Hierbij werken wij met de nieuwste apparatuur van Siemens Healthineers in een moderne kliniek in een bosrijke omgeving in Bilthoven. Dit alles zorgt ervoor dat de patiënt sneller duidelijkheid heeft en zo nodig een ingreep krijgt die minder belastend is.’’

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.