De juiste medische informatie, op de momenten dat het ertoe doet. Met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO), hou je de regie over je gegevens én je gezondheid.
“Weet jij precies welke medicijnen je hebt gebruikt in je leven? Precies, ik ook niet!”, reageert Arnold Breukhoven, directeur en oprichter van Drimpy nuchter. “Daarom zou het ideaal zijn als je, wanneer je bij de huisarts of apotheek komt, dit met één druk op de knop te achterhalen is.” Zijn die gegevens dan nergens opgeslagen? “Jawel, hoor. Maar verspreid”, legt hij uit. “Over de verschillende locaties en zorgverleners die we bezoeken. Allemaal beheren ze een klein stukje informatie van onze totale gezondheidspuzzel. En die puzzelstukjes zijn opgeslagen in systemen die niet (altijd) direct met elkaar kunnen communiceren. Inefficiënt, dus.”
Minder medicatiefouten
omgeving, ofwel een website of app die toegang verschaft tot persoonlijke medische en andere gezondheidsinformatie, vormt hierin een oplossing, vertelt hij. Het PGO-platform van Drimpy maakt het daarom voor patiënten mogelijk om alle beschikbare persoonlijke medische en andere gezondheids-informatie, in één volledig overzicht te bekijken en beheren. Met als gevolg meer efficiëntie voor de zorgverlener en meer regie over de eigen zorg voor de patiënt. “Niet meer telkens opnieuw als patiënt je verhaal hoeven doen, dus”, maakt hij het concreet, “geen onnodige herhaalonderzoeken meer en minder medicatiefouten.”
Net als internetbankieren
Breukhoven vergelijkt de app met de gemiddelde bank-app. “In één keer toegang. Alleen in dit geval niet tot je geld, maar tot al je medische gegevens.” De informatie in de app is een verzameling van data uit dossiervorming en van vitale gegevens die rechtstreeks uit de bronsystemen komen of automatisch verzameld worden via gekoppelde apps en wearables (bijvoorbeeld een Fitbit). Die combinatie geeft Drimpy extra meerwaarde, benadrukt hij. “Omdat je Big Data kunt koppelen Interview Toegang tot al je medische gegevens net als internet-bankieren aan de eigen gegevens. Hierdoor krijg je via Drimpy eveneens een helder antwoord op vragen als ‘wat heb ik?’ en ‘wat moet ik doen?’ Door dit inzicht krijg je als patiënt meer grip op het eigen zorgproces en hoe dit beter kan.” Uiteindelijk levert dit een besparing op zorgkosten op. “Omdat men beter voor zichzelf zorgt én omdat het traject overzichtelijker wordt. Voor zowel de patiënt als de zorgverlener.”
Privacy en veiligheid
De Drimpy PGO is gratis en gegevens worden niet verkocht of verhuurd. “Het zijn jóuw gegevens”, benadrukt Breukhoven, “en die blíjven van jou. Niemand bij Drimpy weet wie je bent of kan de gegevens bekijken. Het gratis basis zorgconsument lidmaatschap bevat alles dat nodig is om zelf jouw medische en andere gezondheidsgegevens te verzamelen. Je kan deze zelfs volledig veilig en zonder extra kosten delen met zorgverlener(s) als, en zodra je dat wilt. Wij verdienen pas iets als je een premium zorgconsument lidmaatschap wil aanschaffen.” Medische gegevens zijn kostbaar en persoonlijk, vindt Drimpy. Daarom is de omgeving zeer goed beveiligd. Niet voor niets ontving de PGO van Dripmy als eerste in Nederland het officiële MedMij-keurmerk; dé Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen zorggebruikers en zorgaanbieders.
Wereldprimeur
Het platform is zo efficiënt en betrouwbaar omdat Drimpy tien jaar geleden al voorzag in een behoefte, legt Breukhoven uit. “Waardoor we waardevolle feedback hebben kunnen verwerken, verbeteringen hebben kunnen doorvoeren en nu vooroplopen op de markt.” Zo voorop zelfs, dat Drimpy afgelopen september een wereldprimeur had door een testdossier over onze landsgrenzen heen uit te wisselen met zorgsystemen in Nieuw-Zeeland en Italië. “Het internationaal uitwisselen van patiëntengegevens is al jaren een belangrijk onderwerp waaraan gewerkt wordt”, verklaart Breukhoven. “Met onze ‘Hollandse’ expertise zijn we hier nu een stapje dichterbij!”Inmiddels heeft Drimpy ruim zeventigduizend gebruikers. “En dit aantal groeit”, besluit Breukhoven. “Het verhaal klopt gewoon; het is gratis, makkelijk in gebruik en ook de privacy en veiligheid zijn gewaarborgd. Bij dergelijke innovaties duurt het nu eenmaal even voordat ze worden omarmd, dat hebben we destijds ook gezien bij het eerdergenoemde internetbankieren. Aan de andere kant worden we ons ook steeds meer bewust van onze gezondheid en het belang van de eigen regie hierover. Drimpy vormt hierin zo’n efficiënte en toegankelijke tool dat ik verwacht dat het gebruik ervan zich steeds sneller, als een olievlek, gaat verspreiden.” We hoeven écht niet dagelijks met onze gezondheid bezig te zijn, sluit hij nuchter af. “Maar wanneer het écht nodig is, heb je met Dripmy wel in één keer alle noodzakelijke gegevens bij de hand.”