Met een hoogsensitief kind is niets mis

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

De huidige maatschappij, inclusief het onderwijs, vraagt veel van kinderen. Stressbestendigheid, het voldoen aan verwachtingen en goed tegen kritiek kunnen bepalen steeds meer de norm. Dit is niet altijd makkelijk en een hoogsensitief kind kan hierdoor in de knel komen, met alle gevolgen van dien. Het tijdig inzetten van expertise biedt oplossingen.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Josja Koelink

Josja Koelink begeleidt al meer dan 15 jaar met veel succes ouders met complexe opvoedkundige vragen. Haar specialisatie is hoogsensitiviteit. Ze heeft verschillende online programma’s ontwikkeld zoals Grip op Hoogsensitiviteit en Grip op Thuis.
Daarnaast is Josja oprichter van de landelijke kerngroep HSP-professionals Nederland.

Kenmerken van een hoogsensitiviteit

Josja: “Bij hoogsensitieve kinderen (HSK) is sprake van diepgaande verwerking van informatie in combinatie met (omgevings)gevoeligheid en een sterk ontwikkeld empathisch vermogen. Een HSK houdt in sterke mate rekening met anderen en denkt diep na, waarbij verschillende scenario’s worden doorgenomen. Op die manier komen ze tot de beste oplossing/actie. Keuzes worden weloverwogen gemaakt en hoogsensitieve kinderen zijn zeker in nieuwe situaties alles behalve impulsief. Het zijn kinderen die eerst denken en dan doen, en vaak in bed nog liggen piekeren. Dat kan bijvoorbeeld zijn vanwege iets dat ze op het Jeugdjournaal hebben gezien of iets dat is gebeurd in de klas. Wanneer er op school een pestklimaat heerst, dan kan een HSK hier erg last van hebben, ook al worden ze zelf niet gepest. Ze reageren verder intens op zintuigelijke prikkels zoals geluid, licht en lichamelijke pijn.”

Verschillen met AD(H)D en autisme

Josja: “Er is sprake van enige overlapping met zowel AD(H)D als autisme. Toch zijn er ook duidelijk verschillen. Een kind met AD(H)D heeft niet het diepe denken, volgt zijn of haar impulsen en houdt in die context minder rekening met de ander. Een kind dat valt onder het spectrum van autisme is ook gevoelig voor zintuigelijke prikkels maar heeft daarnaast moeite met te begrijpen wat er van hem wordt verwacht. Ter illustratie; de leraar in de klas zegt: “Ik wil dat jullie vandaag je stinkende best gaan doen.” Het HSK voelt direct een grote druk en zal er alles aan doen om het goed te doen. Het kind met AD(H)D houdt de motivatie hoog tot er een vogel op de vensterbank neerstrijkt, en het kind met autisme vraagt zich af wat ‘stinkende best’ betekent.”

Test biedt duidelijkheid

Hoogsensitieve kinderen kunnen introvert en rustig zijn of juist behoefte hebben aan prikkels. Daarnaast zijn hoogbegaafde kinderen veelal hoogsensitief. Josja: “Het is best ingewikkeld. Om een kind goed te kunnen begeleiden maakt het namelijk uit waar het gedrag van een kind uit voortkomt. Ontstaat er overprikkeling omdat het kind niet begrijpt wat er van hem wordt verwacht, of begrijpt het kind het prima, maar is het bang om niet aan de verwachting te kunnen voldoen, zoals bij hoogsensitieve kinderen vaak het geval is. Het kan moeilijk zijn om een HSK op de juiste manier te duiden. Testen kunnen hierbij helpend zijn. Op mijn website staan verschillende online testen die gratis kunnen worden geraadpleegd.”

Advies aan ouders

Josja: “Ouders adviseer ik om alert te zijn op mogelijke signalen die wijzen op hoogsensitiviteit. Er is niets mis met het kind in kwestie, maar we zien helaas wel dat veel hoogsensitieve kinderen last hebben van een gebrek aan voldoende zelfvertrouwen en een lager zelfbeeld. Dat willen we voorkomen. Soms is het lastig in te schatten wat er precies speelt. Weet als ouders dat het verwarrend kan zijn. Lees je daarom in, waarbij je goede bronnen raadpleegt.”

Ouders zijn de sleutel

Josja: “Hoogsensitieve kinderen hebben een omgeving nodig waarin ze fouten mogen maken en mogen twijfelen. Een HSK vindt keuzes maken moeilijk en heeft moeite met nieuwe situaties. Dit moet je als ouder weten. Ondersteuning is essentieel. Check geregeld hoeveel stress je kind ervaart door met je kind te praten. Maak hier overdag tijd voor vrij en wacht  niet tot het kind in bed ligt. In elke klas van 25 kinderen zijn gemiddeld 5 kinderen hoogsensitief. Ook dat is belangrijk om te weten. En gaat je kind door een spannende fase heen? Ondersteun je kind dan door het dagelijks activiteiten te laten doen die stressverlagend werken zoals gemasseerd worden of kauwen op een kauwgom.”

Wanneer schakel je hulp in?

Josja: “Hulp schakel je in op basis van last (ervaart het kind last) en zorgen (van de ouders). In fase 1 verzamelen ouders informatie. In fase 2 worden ouders ondersteund hoe ze hun kind zo goed mogelijk kunnen begeleiden. Pas daarna gaat het kind eventueel in coaching. Een hoogsensitief kind kan veel baat hebben bij begeleiding zelf, maar omdat het ook een signaal kan afgeven dat er iets mis is het met het kind, raad ik aan om dit pas in te zetten nadat ouders zelf zijn begeleid, en goed is afgewogen of dit helpend kan zijn.”

Nieuwsgierig of u of uw kind hoogsensitief zijn? Op www.demaskerbloem.nl vindt u testen plus meer informatie over hoogsensitiviteit.

[/fusion_text][fusion_imageframe image_id=”3138|full” max_width=”” style_type=”” blur=”” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” lightbox_image_id=”” alt=”” link=”www.demaskerbloem.nl” linktarget=”_blank” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://cliquemedia.nl/wp-content/uploads/2020/12/IMG_6242-e1606814488494.jpg[/fusion_imageframe][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.