Nationale dag tegen pesten

Vandaag (dinsdag 19 april 2022) is de Landelijke Dag tegen Pesten. Op deze dag wordt in Nederland extra aandacht besteed aan het stoppen van pesten. Er wordt bewust stilgestaan bij pesten en de gevolgen van pesten voor zowel slachtoffers, pestkoppen, meelopers en omstanders. Pesten komt helaas overal voor: op scholen, op het werk, bij sportverenigingen en zelfs in bejaardentehuizen. Pesten is een vorm van agressie en bedoeld om een ander pijn te doen. Het kan lichamelijk pijn doen of het kan geestelijk pijn doen. Als je gepest wordt, maakt dat je onzeker en daar kun je je leven lang last van hebben.

 

Waarom pesten mensen?
Pesten heeft geen enkel nut en maakt iets kapot. Maar waarom pesten mensen dan? Er zijn diverse redenen te benoemen: problemen thuis, een negatief zelfbeeld, groepsdruk, jaloezie, eenzaamheid en ga zo maar door. Het kan ook zijn dat iemand zelf gepest is en niet meer het gevoel van gepest worden wil hebben en hierdoor iemand anders een naar gevoel wil geven om zelf weer een beter gevoel te krijgen. Wat de reden ook is, het mag duidelijk zijn dat er nooit een geldige reden aanwezig is om te pesten. Daarom is deze dag ook in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat er aandacht wordt besteed aan het probleem en om oplossingen te blijven verzinnen om het pesten te minderen.

 

Wat kan je doen tegen pesten
Pesten is iets wat je niet zelf in de hand hebt. Er zijn altijd meerdere factoren die ervoor zorgen dat er pestgedrag plaatsvindt. Toch kan je ervoor zorgen dat pesten mindert of verdwijnt in je omgeving of als je zelf gepest wordt. Dit zijn een aantal dingen die je tegen pesten kan doen. De eerste, meest voor de hand liggende tip is dat je bij pestgedrag voor jezelf moet opkomen. Dit betekent niet dat je kwaad moet worden, want dit is een reactie die pesters vaak juist willen zien. Beter is het om rustig te blijven en te laten blijken dat de pesterijen je niets doen. Toon geen angst en kijk de pester in de ogen aan. Het moet voor de pester duidelijk zijn dat er bij jou niets te halen is. Je hoeft je niet te schamen als je gepest wordt; iedereen kan gepest worden! Als je hulp gaat zoeken bij een leraar, leidinggevende of andere persoon, ben je niet zwak zoals de pester vaak beweert. Je toont ermee aan dat je niet gediend bent van de pesterijen en de kans is groot dat het pesten sneller stopt wanneer je hulp zoekt. Pesten is nooit een oplossing. Accepteer in geen enkel geval pesterijen en probeer er altijd wat aan te doen, ook als de gepeste persoon iemand is waar je niet bevriend mee bent. Door als groep, klas of bedrijf allemaal tegen pesten te zijn, krijgen pesters geen kans. Dit zijn manieren om pesten te stoppen en ervoor te zorgen dat jou klas of bedrijf pestvrij is.

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.