Als kinderen goed in hun vel zitten, presteren ze ook beter op school, zo is uit meerdere onderzoeken gebleken. Met die gedachte is het ‘vak’ sociaal-emotioneel leren (SEL) internationaal enorm in opkomst geraakt in de afgelopen jaren. Uitgeverij Kwintessens heeft met Kwink een methode ontwikkeld waarmee dat vak op elke school uitgerold kan worden.
Naast algemene cognitieve vaardigheden als leren, onthouden en probleemoplossing, is het minstens zo belangrijk dat kinderen al vanaf jonge leeftijd sociale vaardigheden aanleren. “In de digitale wereld van Kwink leren basisschoolkinderen die uiteenlopende vaardigheden aan,” vertelt Gerard van Midden, methode-ontwikkelaar en bedenker van Kwink.
“Je leert kinderen de vaardigheden om op de juiste manier naar zichzelf te kijken, om hun eigen grenzen te verkennen en om hun zelfmanagement op orde te hebben, dat ze goed kunnen afstemmen op het gevoel van de ander, empathie hebben voor een ander, verantwoorde keuzes kunnen maken, vriendschappen onderhouden… alle sociale kanten die een mens in de maatschappij nodig heeft.”
VERSTOREND GEDRAG VOORKOMEN MET EEN STERKE GROEP
Wouter Siebers, projectleider van Kwink: “Onze methode probeert verstorend gedrag, waaronder pesten, te voorkomen door te werken aan een sociaal veilige en sterke groep. Dat vraagt van de leerkracht om goed voorbeeldgedrag te laten zien en positief te communiceren met leerlingen. De animaties in Kwink, waarin dieren en jongeren de hoofdrol spelen, maken het bovendien mogelijk om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken. De dieren en jongeren waarmee kinderen zich dan identificeren zorgen voor een gevoel van veiligheid.”
POSITIEVE BIJVANGST
Het opdoen van die sociaalemotionele skills zorgt er tegelijkertijd voor dat kinderen thuis en op school gevoelens leren herkennen en hier beter mee om weten te gaan. Het gevolg: ze staan zekerder in het leven, hebben minder uitbarstingen en voelen zich over het algemeen prettiger.“
Een positieve bijvangst van SEL,” vertelt Van Midden: “Uit onderzoek blijkt dat met deze aanpak ook de scores op cognitieve vakken automatisch met circa 13% verhoogd worden. Dat is puur de impact van het aandacht besteden aan sociaal-emotioneel leren.”
BEKENDE THEMA’S EN HEDENDAAGSE ONDERWERPEN
Dankzij de online functionaliteit van Kwink wordt de methode regelmatig geüpdatet naar de nieuwste inzichten rondom SEL en blijft de stof praktisch, leuk en actueel. Bekende thema’s als pesten op school zijn daardoor aangevuld met hedendaagse onderwerpen als burgerschap, sociale integratie en mediawijsheid. Zodoende komt er straks hopelijk een generatie jongeren aan die cognitief en sociaal-emotioneel vaardiger is dan de rest van Nederland. Nu nog zorgen dat wíj daar klaar voor zijn.
Meer informatie vindt u op www.kwinkopschool.nl