Nieuwe Koers zoekt maatwerk in re-integratie

Nieuwe Koers is een mensgericht re-integratiebureau dat werkt vanuit de persoonlijke behoeften van de klanten die het begeleidt. Annemarie Nieuwenhout, eigenaar en arbeidsdeskundige, heeft Nieuwe Koers 18 jaar geleden opgericht met het idee dat standaardtrajecten niet erg zinvol zijn. Door maatwerk komen mensen verder. Niet in een standaardgroepje een sollicitatietraining volgen om timmerman te worden als geen van de deelnemers werkelijk timmerman wil worden. Eén op één werken aan wat iemand echt wil en kan, dat levert meer op. “Toen we begonnen kregen we meteen een aanbesteding bij het UWV. Ze hadden waardering voor onze heldere, praktische werkwijze. Zo werken we nog steeds.”

 

COACHING VIA PAARDEN EN ASSOCIATIEKAARTEN

Nieuwe Koers zoekt praktische oplossingen voor de huidige situatie van een zieke of arbeidsongeschikte werknemer, gericht op de toekomst. Werknemers hebben beperkingen waardoor ze hun eigen werk niet meer kunnen uitvoeren. Welke mogelijkheden zij op de arbeidsmarkt nog wel hebben, gaat Nieuwe Koers met ze uitzoeken. Problemen kunnen te maken hebben met fysieke of psychische beperkingen, de inhoud van het werk, maar ook met de omstandigheden en de werkomgeving. Er zijn verschillende manieren om die zoektocht aan te pakken. Nieuwenhout: “Onze middelen zijn misschien wat onorthodox, maar het doel is altijd praktisch. Zo hebben we bijvoorbeeld coaching met paarden in ons aanbod. Dat klinkt zweverig, maar paarden leven altijd in het hier en nu, zonder oordeel of verborgen agenda. Contact met paarden leert je ervaren en voelen. Het leert onze klanten omgaan met stress of onberedeneerbare angst om aan de slag te gaan. Het geeft ze meer inzicht in zichzelf.”

 

Ellemieke Poortvliet, re-integratiespecialiste bij Nieuwe Koers: “Niet iedereen heeft natuurlijk baat bij paarden. Soms werken associatiekaarten goed om te kijken wat voor verlangens iemand heeft. Bij veel mensen zijn hun ambities onduidelijk. We proberen vaak associatief naar boven te halen wat het beste bij ze past. Wat zijn je kwaliteiten en hoe zet je die om in een motiverende baan? Hoe stimuleer je om niet negatief maar juist positief te gaan denken over jezelf en de toekomst? Een netwerkgesprek of werkervaringsplek kan daarbij helpen.”

 

DE KRACHT VAN POSITIEF DENKEN

Veel mensen die een re-integratietraject doorlopen, zijn aan zichzelf en hun capaciteiten gaan twijfelen. Hun huidige baan lukt niet meer en ze denken dat het aan henzelf ligt. Jolanda (echte naam bekend bij de redactie) had veertig jaar in de jeugdzorg gewerkt maar voelde zich lamgeslagen. “Er was iets mis met mijn werk en met mijn gevoel voor eigenwaarde. Ik werd er nerveus, ziek en gefrustreerd van, moest moest op zoek naar iets anders maar zat vast in een negatieve spiraal. Ik ben 62 en betwijfelde of er nog een werkgever op mij zou zitten wachten. In een succesvol traject met Ellemieke kwam ik er pas weer achter waar ik blij van werd en wat ik goed kan.

 

Daardoor kon ik weer over nieuwe mogelijkheden nadenken. Met als resultaat dat ik nu van de jeugdzorg met veel overtuiging naar de ouderenzorg overstap. Ik kon zelfs uit drie banen kiezen!” Jolanda is enthousiast over de ‘lichte, enthousiaste toon’ die bij Nieuwe Koers heerst. Daardoor smolten haar weerstand en uiteindelijk haar belemmerende negativiteit weg. Poortvliet: “Dat iemand 62 is, is een feit, maar dat er dan niemand meer op je zou wachten is je eigen invulling. Het gaat erom dat je zelf ziet wat je nog allemaal te bieden hebt. De volgende stap is dan dat je beslist aan welke criteria een baan voor jou moet voldoen. Dan keer je het a.h.w. om en zet je jezelf in het middelpunt.”

 

DE WAARDE VAN HET TWEEDE SPOOR

Jolanda: “In mijn oude organisatie was ik gaan zwerven, alsof ik een privébedrijf runde. Nu ga ik weer in een team werken, bij een ander bedrijf.” Een succesvol voorbeeld van een tweede-spoortraject, voor mensen die niet meer bij hun huidige werkgever kunnen functioneren. Dit wordt beoordeeld door een arbeidsdeskundige, in dit geval Nieuwenhout. Binnen de Wet Verbetering Poortwachter moeten na een jaar ziekte ook arbeidsmogelijkheden bij andere bedrijven worden bekeken. “Dat is vaak een pijnlijk moment voor de werknemer, maar het kan ook ruimte scheppen voor een nieuwe uitdaging.” Bedrijven schakelen voor het tweede spoor graag een re-integratiebureau in. Een bureau heeft meer kennis van de arbeidsmarkt, een groter netwerk, coachingsvaardigheden, en is onpartijdig. Door het inzetten van een re-integratiebedrijf wordt daarnaast een loonsanctie voorkomen. 

 

Nieuwenhout: “Nieuwe Koers steunt deelnemers graag in een moeilijk rouwproces, want zo wordt het afscheid van de huidige werkgever toch vaak ervaren. Maar we zien ook voordelen van een nieuwe start in een ander bedrijf. Het is mooi als de werknemer uiteindelijk zelf de regie terugvindt, zoals bij Jolanda gebeurde. Zij zorgt nu voor haar eigen inkomen en bloeit op in een nieuwe, inspirerende baan.”

 

NEEM REGIE OVER JE EIGEN LOOPBAAN

 

Wilt u meer weten over re-integratie? Ga naar www.nieuwekoers.nl

 

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.