Met OrCam wordt lezen voor iedereen toegankelijk gemaakt

Bij Babbage streven ze naar een samenleving waarin iedereen succesvol kan leren, studeren, werken en deelnemen aan de maatschappij. Met de overtuiging dat personen met een visuele-, motorische- en/of leesbeperking in de meeste gevallen prima in staat zijn een studie te volgen of beroep uit te oefenen, willen zij hen hier graag bij helpen. Dion Huijsmans, adviseur / trainer bij Babbage werkt mee aan een inclusieve maatschappij.

WELKE PRODUCTEN KENT BABBAGE VOOR MENSEN MET EEN VISUELE BEPERKING?

“Wij bieden een breed assortiment hulpmiddelen aan van verschillende leveranciers. Zo ook de hulpmiddelen van OrCam. De OrCam Read is speciaal ontwikkeld voor mensen met dyslexie, leesproblemen, leerproblemen of leesmoeheid. Het apparaat heeft de grootte van een pen en houd je ook op deze manier vast. Via een foto maakt de OrCam Read een tekst toegankelijk door deze om te zetten naar audio. Ook hebben we MyEye, voor mensen met een visuele beperking. Dit product heeft de grootte van een USB-stickje en heeft dezelfde software als de pen en wordt als het ware tegen een bril aangeklikt door middel van een magneetje. Met dit product wordt tekst voor mensen met een visuele beperking leesbaar.” 

VOOR WIE IS ORCAM BEDOELD?

“Mensen met een breed scala aan problematiek op het gebied van lezen of niet kunnen zien door bijvoorbeeld een hersenaandoening, dyslexie of een visuele beperking komen naar ons toe. Lezen moet voor iedereen mogelijk worden gemaakt.”

WAT BIEDEN JULLIE NAAST PRODUCTEN AAN?

“Wij adviseren, leveren, installeren een brede range aan zowel hardwareals softwarematige hulpmiddelen. Ook bieden we softwarematige aanpassingen van de werkplek en geven we specialistische training in het gebruik van onze hulpmiddelen. Wij vinden inclusie en meer toegankelijkheid ontzettend belangrijk. Tegenwoordig hebben we veel te maken met digitalisering, wij geven bedrijven en individuen handvaten om te letten op wat er allemaal bij digitale toegankelijkheid komt kijken.

WORDT HET VERGOED VANUIT DE VERZEKERING?

“Wanneer een hulpmiddel voor een thuissituatie wordt gebruikt, dan heb je recht op een vergoeding vanuit de zorgverzekering met de juiste medische indicatie. Maar de zorgverzekeringswet zegt dat alleen mensen met een visuele beperking – voor een bepaald percentage – hier vergoeding voor krijgt. Dit is weer verschillend per zorgverzekeraar.

Er wordt gekeken of het hulpmiddel zo goedkoop mogelijk wordt aangeboden en of het daadwerkelijk doelmatig is. De zorg moet namelijk niet onnodig duur zijn. Het is echter een complexe situatie, sommige mensen kunnen wel zien, maar kunnen door een verwerking in de hersenen de tekst niet goed lezen of tot zich nemen. Zorginstituut Nederland doet hier een uitspraak over en kijken wat wel en niet mag. Het voorlopige advies van ICF is dat hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking ook toegankelijk zouden moeten zijn voor mensen met een vergelijkbare functionele beperking in het lezen als gevolg van een hersenaandoening. Uiteraard wanneer deze hulpmiddelen doelmatig en niet onnodig kostbaar zijn. Echter wordt alles behandelt per aanvraag en is het per persoon anders. Zorg blijft namelijk maatwerk.”

 

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN ORCAM?

 

“Je zelfstandigheid terugkrijgen. Er is natuurlijk niet altijd iemand aanwezig om je te begeleiden. Met deze producten krijg je meer zelfstandigheid en ben je minder afhankelijk van anderen. Daarnaast bespaart het ook een hoop energie. Het voorlezen van tekst geeft een stukje rust, waardoor je weer energie krijgt om andere taken te voltooien. Met een hulpmiddel wordt alles netjes voorgelezen en kun je je focussen op de inhoud, in plaats van de actie van het lezen.”

 

IS HET VOOR IEDEREEN MAKKELIJK TE BEGRIJPEN?

 

“Jazeker! De OrCam MyEye heeft slechts 1 knop om aan en uit zetten en aan de andere kant een soort van balkje dat dient als bedieningspaneel, dus door middel van swipen kun je alles laten voorlezen. De OrCam Read heeft 4 knoppen, producenten maken de producten zo simpel mogelijk, want bij complexheid haken mensen af. Voor een grote doelgroep die moeite heeft met lezen, worden hulpmiddelen heel laagdrempelig gemaakt. Een pak melk, een brief, je favoriete boek: met het gebruik van voorleeshulpmiddelen is het voor mensen met een dermate beperking weer mogelijk om te lezen.”

 

WAT ZIJN DE KERNWAARDEN VAN BABBAGE?

 

“Wij willen iedereen de kans geven om te leren, werken, studeren en deel te nemen in de maatschappij. Door hulpmiddelen aan te bieden en daarnaast ook trainingen te geven om met deze hulpmiddelen om te gaan, krijgt een brede doelgroep ondersteuning om alles toegankelijk te maken. We vinden het belangrijk mensen mee te geven hoe je je werk proces kunt verbeteren, zodat je optimaal kunt werken ondanks je beperking. Dat hopen wij te bereiken!”

 

Meer informatie vindt u op: www.babbage.com/leesoplossingen

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.