Relatiecoaches zien tijdens de pandemie een toename in cliënten. Daar staan bijna 100.000 scheidingen tegenover in 2020. Moet het altijd zo ver komen? Niet als het aan Ingo Gravenberch ligt; bedenker van ‘Relatievakantie’ en ´Relatieweekend´. Een combinatie van meerdaagse (3-5 dagen) intensieve relatiecoaching en vakantie. “Veel stellen missen de vaardigheden om een relatie te onderhouden. Het was géén schoolvak of onderwerp in de opvoeding. Bovendien wordt op relatieonderhoud vaak bezuinigd”.
Hoe werken jullie?
“Onze werkhypothese is dat je in een liefdesrelatie zowel klant en leverancier bent van elkaar. Die eerst elkaars behoefte moeten kennen alvorens de juiste dienst tijdig te kunnen leveren. De behoefte en de leverantie in de liefdesrelatie gaat echter over gedrag. Mijn behoefte wordt pas bevredigd als jij (leverancier) dat gedrag levert wat ik nodig heb. En ben ik dan pas bereid te betalen met gedrag dat jij verwacht! Maar als leverancier niet weet wat de behoeftes zijn of daar aannames over doet, is de kans groot dat die het verkeerde gedrag levert. En dat kan b.v. gaan over gedrag m.b.t. de huishouding, intimiteit, kids. Elkaars behoeften leren kennen en dat omzetten in snelle,blijvende verandering van het eigen gedrag is het doel. Gedragsverandering lukt niet in een serie gesprekken van 1 uur per week. Terwijl het gewone leven doorgaat.
Wij coachen “thuis”. Op een door cliënten zelf geboekte relax-locatie. Zoals Málaga of Den Bosch. Daar gaan ze onder een kaasstolp, zonder enige afleiding tijdens de sessies. Ze ontwikkelen door oefening- onder permanente neutrale begeleiding- het afgesproken gedrag. Daarbij wordt ook de andere kernvraag beantwoord. Waar ruziën we het meest over? Hoe bereiken we daar een compromis over? Dagelijks twee sessies van 3 tot 5 uur. Lange dagen, maar het leidt tot gedrag dat bijdraagt aan duurzame verbinding in plaats van fysieke of emotionele afstand.
Succes
“Het stel commit aan 5 principes:
1. We moeten altijd (open) vragen kunnen stellen. Over ieder onderwerp.
2. We antwoorden eerlijk, compact, tijdig en relevant
3. We luisteren naar de ander.
4. We geven feitelijke feedback.
5. Compromis over sleutel-onderwerpen. Dat deze aanpak werkt, blijkt uit een succesrate van 80%. Bellen we cliënten na een jaar op, dan zeggen ze: “Ja, we lopen nog steeds hand in hand.” Gravenberch vervolgt, “Dat is ons voordeel ten opzichte van therapiesessies van een uur. Je repareert je relatie snel. Op een inspirerende plek. Je weet van tevoren wat het kost en je bent uitgerust.”
Meer informatie kun je vinden op https://relatieprobleem-oplossen-in-een-paar-dagen.nl/