Sacrale neuromodulatie: laatste redmiddel voor mensen met aandrangincontinentie

Mensen met aandrangincontinentie hebben voortdurend het gevoel dat ze moeten plassen of de urine niet kunnen ophouden. Via elektrische stimulatie van de bekkenzenuwen kan de coördinatie en de controle over de blaas weer terugkeren. Uroloog dr. Ernest Weil heeft jarenlange ervaring met deze innovatieve techniek. Weil: “Je maakt mensen er dolgelukkig mee.”

 

 

Verstoorde communicatie

Bij mensen met aandrangincontinentie gaat er iets mis in de communicatie tussen de blaas en de hersenstam. “Dat contact gaat via het ruggenmerg,” vertelt dr. Ernest Weil. “Als dit contact verstoord is geeft de hersenstam ‘verkeerde’ informatie aan de blaas: bijvoorbeeld om te plassen als er nog maar een kleine hoeveelheid urine in de blaas zit. Hierdoor bestaat er continu drang en lopen mensen constant naar het toilet of verliezen ze urine.” Weil was in de jaren tachtig één van de eerste artsen die in Nederland sacrale neuromodulatie introduceerde als behandeling voor deze patiënten. Inmiddels geeft hij leiding aan de afdeling urologie van het Acibadem IMC, waar sacrale neuromodulatie een belangrijke plek inneemt.

 

 

Pacemaker onder de huid

“Sacrale neuromodulatie is een optie bij mensen met onbehandelbare urine-incontinentie en bij mensen met een blaas die onvoldoende samentrekt (retentieblaas),” aldus Weil. “Met de behandeling proberen we de miscommunicatie tussen blaas en zenuwstelsel op te heffen.” Patiënten worden eerst volledig gescreend om te kijken of ze voor de behandeling in aanmerking komen. “Als dat het geval is, krijgen mensen eerst een proefstimulatie. Via een geleidedraad wordt dan een uitwendige stimulator aangesloten op de zenuwen in het heiligbeen. De helft van de patiënten reageert goed op de proefstimulatie en krijgt een permanente stimulator: een pacemaker die onderhuids wordt aangebracht.” Dankzij de stimulatie keert de coördinatie en controle over de blaas weer terug.

 

 

Pionieren

De afgelopen veertig jaar heeft de techniek van neuromodulatie een grote vlucht genomen. Weil was één van de artsen die hierbij pionierswerk heeft verricht: “Eind jaren negentig ben ik er in het Academisch Ziekenhuis Maastricht mee begonnen, toen wist niemand in Nederland nog wat het was.” Weil kwam al eind jaren tachtig met de techniek in aanraking. “In het begin maakten we nog onze eigen testnaalden. Ik heb de techniek geleerd in San Francisco. In Europa zijn we aanvankelijk begonnen met hele eenvoudige elektroden waar we grote incisies voor moesten maken. Later hebben we leads kunnen ontwikkelen die we eenvoudig via een punctie bij de sacrale zenuwen kunnen plaatsen. De behandeling is daardoor veel eenvoudiger en prettiger voor de patiënt geworden.”

 

Betrokkenheid bij de patiënt

Na zijn werkverband in het Academisch Ziekenhuis Maastricht werd Weil in 2010 uroloog en afdelingshoofd bij het Slotervaart MC. Hier creëerde Weil een afdeling waar sociale cohesie hoog in het vaandel stond. Weil: “Ik vind het belangrijk dat iedereen die op onze afdeling werkt, altijd weet wat er met iedereen aan de hand is. Het draait allemaal om betrokkenheid bij de patiënt. Goede communicatie binnen een afdeling is van levensbelang.” Toen het Slotervaart MC in 2018 failliet ging, werkte Weil als achterwacht voor Acibadem IMC. “Toen werd mij gevraagd of ik bij hen een afdeling urologie op wilde zetten. Mijn voorwaarde was dat ik een groot gedeelte van het team uit het Slotervaart MC mee kon nemen. Gelukkig stond het Acibadem IMC hier open voor.”

 

Flinke groei

Het Acibadem IMC is een zelfstandig behandelcentrum, een “ZBC Plus”. In een moderne en huiselijke omgeving bevinden zich hier veel verschillende specialismen. “We bieden bijna alle zorg die je ook in een ziekenhuis vindt,” aldus Weil. De urologische afdeling is inmiddels alweer flink gegroeid. “We zijn nu met vijf urologen, waarbij we ons onder meer richten op algemene urologie, functionele urologie, andrologie, nierstenen en afwijkingen aan het scrotum of de penis. Mensen kunnen bij ons snel terecht, omdat we korte wachttijden hebben.” Voor de oncologische urologie werkt de afdeling nauw samen met het Antoni van Leeuwenhoek, het OLVG en het AUMC.

 

Dolgelukkig

Vanuit het hele land worden patiënten naar de urologische afdeling van Acibadem IMC verwezen, onder meer voor de sacrale neuromodulatie. “Het succes van sacrale neuromodulatie staat of valt met een goede selectie van de patiënten,” aldus Weil. “Dat geldt zowel voor urodynamische aspecten als de psychologie van de patiënt. Daar moet je een oog voor ontwikkelen, het is geen kwestie van iemand even een pilletje geven. Ik ben opgegroeid met deze techniek, dat geeft mij veel ervaring. Daarnaast vind ik het ook ontzettend leuk om te doen. Ik doe dit werk bij wijze van spreken voor mijn plezier en wil de techniek aan anderen doorgeven.” Wanneer de behandeling effect heeft, is dit voor patiënten vaak een grote bevrijding. “Het geeft veel voldoening om mensen te kunnen helpen die volledig incontinent zijn of lijden aan een ernstige retentieblaas,” aldus Weil. “Je maakt ze er dolgelukkig mee.”

 

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.