[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]
Stichting Samen Sterk zonder Stigma is een projectorganisatie die psychische aandoeningen in onze samenleving bespreekbaar maakt. Zij wil een gedragsverandering teweegbrengen met als ideaal een diverse, gelijkwaardige, menselijke samenleving, waarin iedereen zoveel mogelijk zichzelf kan zijn.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]
Stigmatisering op school bestrijden
De aanpak en het lesmateriaal dat Samen Sterk gebruikt is gebaseerd op wetenschappelijke kennis, behoefte vanuit de praktijk, en ervaringen van leraren en leerlingen zelf. “Het is door duizenden leerlingen en leerkrachten in de praktijk toegepast”.
Een open klimaat in de klas
De aanpak van Samen Sterk is op een open klimaat in de klas gericht. “Het lesmateriaal biedt handvaten voor docenten om leerlingen te stimuleren zelf te bepalen wat zij van zichzelf willen laten zien, aan wie en op welke manier. Samen Sterk ondersteunt en traint de leerkracht, omdat die de meest geschikte persoon is om de boodschap blijvend over te brengen. De leerkracht heeft een grote vormende invloed op zijn of haar leerlingen, ook als ze al lang van school af zijn. Boer: “Wij zijn een externe partij en zouden in de klas niet zo makkelijk meteen zo’n vertrouwensband kunnen scheppen. We zijn experts die graag scholen verder helpen om psychische diversiteit bespreekbaar te maken. Bewustwording hiervan, en de vooroordelen doorbreken, dat is wat ons betreft de eerste stap op weg naar inclusie.”
Om de visie goed te borgen werkt Samen Sterk daarbij ook graag met peers en kinderambassadeurs. De kinderambassadeurs zijn schoolgenoten die gekozen worden door de leerlingen, die alle kinderen een stem geven richting het schoolteam. Daarmee krijgen de kinderen zelf invloed op de keuzes en richting van de school. Middelbare scholen werken met peers, bovenbouwleerlingen die zich inzetten voor brugklasleerlingen. Zij worden bijvoorbeeld getraind om een workshop te geven in de brugklas, gericht op mentale gezondheid.
De resultaten zijn gunstig
“Wij realiseren ons dat scholen midden in de maatschappij staan, en dat er veel gevraagd wordt van de leerkracht. Dat maakt het bijzonder om te zien dat steeds meer scholen aan de slag gaan met onze visie, met positieve impact voor leerling én leerkracht. Onze aanpak wordt daarbij ook relevanter in een periode waarin het onderwijs steeds meer beweegt naar inclusie,” zegt Boer. Dit wordt beaamd door Jelle Rommers, leerkracht bij De Hoeksteen in Nijkerk, een basisschool die veel aandacht heeft voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Hij heeft het les- en trainingsprogramma van Samen Sterk zonder Stigma gevolgd. “Samen Sterk heeft ons er bewust van gemaakt hoe we beter naar leerlingen kunnen kijken, kunnen inspelen op afwijkend gedrag, en aan een veilig en open klimaat in de klas kunnen werken. Ik geef les aan groep acht, en daar zijn open groepsgesprekken ‘voorbij het label’ goed mogelijk. Dit komt het onderlinge begrip zeer ten goede. Ook werken we nu met kinderambassadeurs, die zorgen dat de sfeer ook vanuit de klas zelf wordt aangepakt. Toen de school in de coronatijd was gesloten, is gelukkig ook veel van het opgebouwde gevoel van verbondenheid en openheid bewaard gebleven.”
Meer informatie vindt u op: www.samensterkzonderstigma.nl/onderwijs
[/fusion_text][fusion_imageframe image_id=”3241|large” max_width=”” style_type=”” blur=”” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” lightbox_image_id=”” alt=”” link=”https://www.samensterkzonderstigma.nl/onderwijs” linktarget=”_blank” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://cliquemedia.nl/wp-content/uploads/2020/12/binnenstebuiten-1024×768.jpg[/fusion_imageframe][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]