‘SCHOUDER AAN SCHOUDER TEGEN CORONA’

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”true” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” first=”true”][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” box_shadow=”no” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” first=”true” last=”true”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Aarnoud Overkamp (links) en Gerard Schouw (rechts). Deze foto is genomen vóór de coronacrisis.

[/fusion_text][fusion_imageframe image_id=”2258|full” max_width=”” style_type=”” blur=”” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” lightbox_image_id=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://cliquemedia.nl/wp-content/uploads/2020/04/Untitled-design-3.jpg[/fusion_imageframe][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

“Onder druk wordt alles vloeibaar,” zeggen Aarnoud Overkamp en Gerard Schouw, voorzitter en directeur van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG). Ze verwijzen naar de snelle ontwikkeling van vaccins en medicijnen tegen corona, een ziekte die vooral ouderen hard raakt.

De VIG is de brancheorganisatie van ruim veertig internationale geneesmiddelenbedrijven met een vestiging in Nederland. Die bedrijven leveren samen het leeuwendeel van alle innovatieve geneesmiddelen in ons land. Ontwikkeling van zo’n nieuw medicijn of vaccin duurt gemiddeld ruim tien jaar. Daarna duurt het nog circa twee jaar voordat de patiënt er over kan beschikken, vanwege registratie- en vergoedingsprocedures. Eerder in het traject, bij de vergunning voor klinisch onderzoek, is er soms sprake van onnodige bureaucratie. Innovaties zoals veelbelovende gen- en celtherapieën en moderne vaccins hebben daar last van. Het kan sneller allemaal, vindt de VIG. Sinds de coronacrisis is uitgebarsten, beseffen overheden dat ook meer. Daarom maken ze nu uitzonderingen, in het belang van de patiënt.

HOE WERKT MEDICIJNONTWIKKELING IN NEDERLAND?

“Medicijnontwikkeling binnen onze landsgrenzen had in Den Haag nooit de allerhoogste prioriteit”, zegt Schouw, “maar dat begint gelukkig te veranderen.” Om bureaucratie te ontwijken, gebeurt veel klinisch onderzoek tot nu toe vaak in in Amerika, Canada of Azië. En net als in andere industrietakken, vindt de productie van medicijnen vaak plaats in Aziatische landen. We zouden medicijnproductie en klinisch onderzoek op eigen bodem meer moeten stimuleren, vindt de VIG.  Schouw: “Door corona beseft de overheid plotseling dat we veel te afhankelijk zijn van andere continenten. Het is een wake-up call.” De overheid wil daarom, net als de VIG, meer geneesmiddelenbedrijven in Europa – liefst in Nederland – hun werk laten doen. Bij productie geldt: een lockdown in India maakt de kans op tekorten hier groter. En voor verplaatsing van klinisch onderzoek naar ons land is het wel nodig dat de procedures voor bijvoorbeeld een vergunningsaanvraag sneller en slimmer worden. Voor corona is die procedure al teruggebracht van circa een jaar naar 28 dagen.  “Het blijft natuurlijk steeds een afweging tussen veiligheid en snelheid”, zegt Schouw. “Onderzoek moet zorgvuldig gebeuren, maar je moet ook vaart kunnen maken. Zeker in tijden van crisis. Patiënten hebben zo’n nieuwe behandeling dringend nodig.”

WAT DOET DE GENEESMIDDELENSECTOR IN DE STRIJD TEGEN CORONA?

“Onze lidbedrijven doen veel aan onderzoek en ontwikkeling”, zegt Overkamp. ”Er wordt nu dag en nacht gewerkt aan mogelijke behandelingen van corona.”

Er zijn verschillende oplossingen mogelijk. Vaccins voorkomen dat iemand de ziekte krijgt. Het bedrijf Janssen in Leiden doet onderzoek naar een vaccin dat misschien al begin 2021 beschikbaar is voor noodgebruik. Dat is spectaculair, omdat vaccinontwikkeling meestal wel tien tot vijftien jaar duurt. Het proces gaat elke keer een stapje vooruit. Men gebruikt bijvoorbeeld eerder ontwikkelde SARS- en Ebolavaccins, om op basis van de ervaringen daarmee een coronavaccin te ontwikkelen. Een andere categorie zijn virusremmers. Nog weer andere geneesmiddelen versterken het afweersysteem van patiënten, zodat hun lichaam het virus zelf kan opruimen. Daarnaast wordt hard gewerkt aan adequate diagnostiek. Zo heeft Roche een test ontwikkeld én de gegevens beschikbaar gesteld om die test zo vaak en snel mogelijk te kunnen uitvoeren. Tot slot onderzoeken geneesmiddelenbedrijven ook of bestaande medicijnen, die voor andere ziektes zoals malaria zijn ontwikkeld, ook voor corona kunnen worden ingezet. Dat is een interessante optie, omdat voor deze middelen al veel onderzoek naar veiligheid achter de rug is. Overkamp: “Al met al is de ontwikkeling van vaccins en medicijnen tegen corona veelbelovend, maar er zal jammer genoeg niet van vandaag op morgen resultaat zijn.”Naast nieuwe geneesmiddelen moeten farmaceutische bedrijven natuurlijk ook zorgen voor de continuïteit van bestaande geneesmiddelen, bijvoorbeeld middelen die op de intensive care nodig zijn. Tenslotte bieden veel geneesmiddelenbedrijven ondersteuning aan de zorg, bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van medische expertise. Ook doneren ze bijvoorbeeld geld en beschermend materiaal voor zorgverleners.Schouw: “We willen echt schouder aan schouder staan met zorginstellingen en patiënten. Dit moeten we sámen doen.”

HOE ZIET U DE ONTWIKKELING VAN GENEESMIDDELEN IN DE NABIJE TOEKOMST?

Overkamp: “De leden van de VIG investeren in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, bijvoorbeeld voor dementie en kanker. Daarnaast pleit de VIG voor snelle toegang tot deze middelen.” Met kankertherapieën wordt veel vooruitgang geboekt, vooral door de opkomst van veelbelovende immuno-, cel- en gentherapieën. Vijf jaar na de diagnose kanker is nu nog 65 procent van de patiënten in leven. Dat percentage stijgt elk jaar. Voor dementie zal het lastiger zijn om op korte termijn veel succes te boeken via geneesmiddelen. Er ligt in de nabije toekomst waarschijnlijk meer nadruk op preventie. Oftewel: op leefstijl en op medicatie die dementie en andere ziektes voorkómt, voordat ze zich manifesteren. Schouw: “Hierbij kunnen nieuwe vaccins een belangrijke rol spelen. Daarvoor is dan wel een andere mindset nodig van de verzekeraars, want die moeten gaan betalen voor iets dat nog niet zichtbaar is. Uiteindelijk zal zo’n investering niet alleen beter zijn voor de patiënt, maar ook veel goedkoper voor de samenleving. Ook dáár zet de VIG zich voor in.”

[/fusion_text][fusion_imageframe image_id=”2260|full” max_width=”” style_type=”” blur=”” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” lightbox_image_id=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://cliquemedia.nl/wp-content/uploads/2020/04/wij-geven-niet-op.png[/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.