Sivon: Als schoolbestuur aan de onderhandelingstafel bij Google

Om scholen digitaal en toekomstbestendig te maken hebben ze uitvoerige ICT-kennis nodig en een continu zicht op een snel ontwikkelende markt. Het is dan gemakkelijker en verstandiger om een betrouwbare partner te zoeken die scholen daarin kan bijstaan. SIVON is die betrouwbare partij die scholen helpt te innoveren, zonder afhankelijk te zijn van te veel marktpartijen.

 

SIVON is een coöperatie van schoolbesturen in het primair- en voortgezet onderwijs, met een kleine 400 leden. “Wij zijn een organisatie voor en door het onderwijs.”, legt SIVON CEO Paul Zevenbergen uit. “Onze leden hebben de ambitie om gezamenlijk de digitaliseringsopgave waar het onderwijs voor staat vorm te geven. Dat varieert van kwalitatieve hardware tot veilige verbindingen en dataveiligheid. Om dat allemaal goed te doen moet je een stevige partij zijn in het verkeer met de aanbieders. Daarmee kunnen wij schoolbesturen op het gebied van innovatie voor een groot deel ontzorgen.”

 

BULK INKOPEN

Jan Kees Meindersma is bestuurder bij De Groeiling; een schoolbestuur met 21 basisscholen en 1 school voor speciaal basisonderwijs in de regio Gouda. De Groeiling heeft dankzij SIVON een flinke stap op innovatief vlak kunnen zetten.

 

Meindersma daarover: “Een aantal jaar geleden hebben we zelf onze devices via aanbestedingen ingekocht. Wij hebben zelf het hele inkooptraject moeten doorlopen. Dan moet je kennis in huis hebben die niet elke school heeft. Dat beleggen we nu bij SIVON, waarmee we minder kosten kwijt zijn in de aanbesteding en we met de beperkte middelen die we hebben elk kind vanaf groep 4 kunnen uitrusten met een eigen device. Dat scheelt ons tijd, geld en het risico dat je met elkaar kunt delen.”

 

GOOGLE WORKSPACES

Daarnaast is SIVON ook als belangenbehartiger voor de branche actief. Meermaals heeft het aan de onderhandelingstafel gezeten met grote spelers op de digitale markt. Met mooie resultaten, legt Zevenbergen uit: “In opdracht van de overheid en twee onderwijsinstellingen is er een onderzoek gedaan naar de databeveiliging van Google Workspaces.

 

Daar hebben SIVON en SURF (mbo en hoger onderwijs) advies over gevraagd bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Die kwamen terug met een niet misselijk advies, dat er niet voldoende zorgvuldig met de gegevens van leerlingen werd omgegaan. Wij zijn met Google om de tafel gegaan, met als uitkomst dat er nu een omgeving is waarvan wij vinden dat het voldoet aan datgene wat je mag verwachten van veilig gebruik van Google Workspace.”

 

Meindersma: “In de wereld van Google zijn wij als schoolbestuur natuurlijk niets. Maar wij hebben een diepe verantwoordelijkheid om te zorgen dat de devices waar onze kinderen mee werken veilig zijn. En dat de gegevens van onze kinderen niet in de handen van andere partijen komen die daar commerciële ideeën mee hebben. Dan schrik je als je hoort dat Google dat niet op orde heeft. En ben je blij dat je onderdeel bent van een grotere partij die discussie kan voeren meten invloed kan uitoefenen op zo’n organisatie.”

 

MAGISTER

Een ander voorbeeld van de slagkracht van SIVON is de casus Magister. Magister is marktleider in educatieve software voor het voortgezet onderwijs. In
coronatijd, een periode waarin scholen nóg afhankelijker zijn van hun educatieve software, besluit de aanbieder hun prijzen te verhogen, wat tegen het zere been
is van veel scholen. Waarna SIVON het gesprek met hen aangaat.

 

Zevenbergen: “Uiteindelijk komen wij namens het onderwijs en Magister tot een vergelijk. Je komt er samen uit. Natuurlijk is dat geven en nemen, maar wel op een manier waarvan onze leden zeggen dat ze daarmee akkoord kunnen gaan. De dienstverlening kan doorgaan, terwijl een forse prijsstijging kan worden voorkomen.”

 

Meindersma valt hem bij: “Je hebt te maken met een leverancier die een behoorlijk deel van de markt in handen heeft. Dan is het heel fijn als er een club is die namens jou bij Magister aan tafel kan komen en duidelijke afspraken kan maken.”

 

3.000 WERKPLEKKEN

Meindersma: “Wij hebben ongeveer 3.000 leerlingen met devices binnen De Groeiling. Wanneer je het over een bedrijf met 3.000 werkplekken hebt, heb je het over een vrij grote onderneming. Als je vervolgens kijkt wat die op een ICT-afdeling rond hebben lopen, dan is dat ‘ietsje’ meer dan wat wij hebben. Van een school mag je niet verwachten dat daar dezelfde mankracht en kennis voor rondloopt. En is het dus niet meer dan logisch dat je de samenwerking zoekt.”

 

Meer weten? Kijk dan op: www.sivon.nl

  

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.