Slaap: dé route naar duurzame inzetbaarheid

InTune

Slaap is essentieel om goed te kunnen functioneren. Ook op de werkvloer. Helaas staan werknemers en werkgevers daar niet altijd genoeg bij stil, zo blijkt uit recente onderzoeken. Op jaarlijkse basis kost een slaapgebrek bij het personeel het Nederlandse bedrijfsleven ongeveer € 12,4 miljard. Veel geld, voor een probleem dat in veel gevallen voorkomen of verholpen kan worden, stellen Cyntha Bogaart en Els van der Pennen van InTune Sleep Solutions.

Zowel Cyntha Bogaart als Els van der Pennen hebben een lange carrière in de psychologie achter de rug. Na hun ervaring met slaap en slaapproblemen binnen de GGZ zijn zij InTune gestart, vanuit de wetenschap dat slaapproblemen effectief kunnen worden opgelost of voorkomen. 

Bovendien merken ze op dat onze slaappatronen veel invloed hebben op ons welzijn, maar dat mensen met slaapproblemen slechts in uiterst specifieke gevallen worden doorverwezen naar cognitieve gedragstherapie bij insomnie (CGT-i).

 

 

“Een gemiste kans.”, reageert Van der Pennen. “Slaap is zó belangrijk. Het heeft uiteraard effect op je energie en concentratievermogen en daarmee je productiviteit, maar een goede slaap vergroot ook de psychische gezondheid en verlaagt de kans op lichamelijke problemen, zoals obesitas en hart- en vaatziekten. Met CGT-i leer je mensen met de juiste informatie en tools om gezondere leefstijlkeuzes te maken die de slaap ten goede komen. Door alle interventies en persoonlijke adviezen komen mensen tot de gedragsverandering die nodig is voor een kwalitatief betere slaap.”

 

Bij InTune werken ze er daarom hard aan om niet alleen acute problemen te verhelpen, maar ook om bewustzijn te creëren en daarmee toekomstige problemen te voorkomen. Want ook binnen ‘ondernemend Nederland’ lijkt het belang van slaap grof onderschat te worden, “terwijl kosteneffectiviteitsonderzoek uitwijst dat het niet behandelen van de slaap eigenlijk meer kost dan het effectief aanpakken van slaapproblemen”, vertelt

Bogaart: “Voor sommige doelgroepen is het een extra uitdaging om gezond te slapen, bijvoorbeeld voor shift workers. Denk aan buschauffeurs of eerstehulpverleners die amper hun ogen open kunnen houden tijdens het werk, omdat hun biologische ritme niet goed matcht met hun shift. Wij kunnen mensen leren hoe ze op een gezonde manier om kunnen gaan met hun wisselende dienstroosters.”

 

Bogaart vervolgt: “We weten dat ongeveer 30% van Nederland kampt met slaapproblemen, waarvan het overgrote deel nog altijd werkzaam is. Sommigen gaan daar beter mee om dan anderen, maar het zorgt uiteindelijk voor een verhoogde uitval en een lagere productie. Daar is niemand bij gebaat.” Van der Pennen: “Met onze programma’s kunnen we effectief ingrijpen om slaapproblemen te voorkomen of verhelpen en vitaler te leven. We zoeken voor iedereen de route naar een goede slaap en een gezond dag-en-nachtritme dat is afgestemd op het leven van die persoon.”

Ons dagelijkse ritme; de biologische klok en wat we wanneer doen, zijn van grote invloed op ons slaappatroon en vice versa. Veranderingen in dat patroon, zoals gedwongen thuiswerken, vereisen daardoor aandacht en aanpassing in ons gedrag. Al is dat geen nieuw fenomeen.

“Onze situaties veranderen constant.”, zegt Van der Pennen. “Covid en thuiswerken zijn daar slechts voorbeelden van. Ook het krijgen van kinderen kan ons slaappatroon beïnvloeden of het reizen door tijdzones voor ons werk. Die veranderingen zijn een uitdaging, maar daar kunnen wij in meedenken door te kijken naar wat wél kan in dat nieuwe patroon.

 

Bogaart reageert: “Daarom bieden wij ook geen algemene slaaptips en leggen we geen regime op. Wij bieden maatwerk. Voor iedereen is het slaappatroon namelijk anders. Je hebt bijvoorbeeld mensen met een ‘verlate slaapfase’ die door hun omstandigheden gedwongen worden hun patroon aan te passen. Met onze hulp kunnen zij makkelijker in die verandering meebewegen. Zo adviseren wij mensen over het juist timen van activiteiten en over hoe, hoe lang en wanneer er geslapen wordt.”

 

Bogaart: “Ook voor bedrijven leveren we maatwerk. Veel organisaties hebben al een budget om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te vergroten. Door te zorgen voor een goed slaap- en waakpatroon van medewerkers, voorkom je uitval en houd je je bedrijf fit. Als werkgever kun je je personeel hierin ondersteunen. Een goede slaap voor een goed bedrijfsresultaat.”

 

Van der Pennen: “Ik geloof dat werknemers het meest waardevolle onderdeel zijn van een bedrijf. Daarom loont het om als werkgever te investeren in een duurzaam gezonde slaap. Iedereen wil toch gezond, gelukkig en productief personeel?!”

 

 

Beter slapen? Start in februari en profiteer van 50% korting! Scan de QR-code of neem contact op via 088 35 65 000.
www.intunesleep.nl

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.