Smeren, smeren, smeren en controleren!

Smeren, smeren, smeren en controleren!

mauritskliniek

Één op de vijf mensen krijgt huidkanker. De afgelopen 20 jaar is het aantal patiënten met huidkanker – of voorstadia hiervan – explosief gegroeid. Afgelopen jaar is het aantal huidkankerdiagnoses echter enorm gedaald. Betekent dit dat er ook minder huidkanker is of zit er hier een addertje onder het gras? 

Tijdens mijn spreekuur zie ik veel mensen met huidkanker. Echter zijn dit er beduidend minder dan normaal. Komt dit omdat minder mensen huidkanker krijgen? Helaas is het antwoord hierop: NEE! Het probleem is dat steeds meer mensen met huidklachten en/of verdachte huidplekjes, sinds het uitbreken van corona, niet snel een bezoekje aan de huisarts brengen. Dat is zorgelijk. Er zijn dus heel veel mensen waarbij huidkanker (nog) niet is geconstateerd. 

We weten het allemaal: teveel blootstelling aan de zon is niet goed voor onze huid. Alle zonnestralen vanaf babytijd tot nu worden bij elkaar opgeteld en bepalen de conditie van je huid en daarmee de kans op huidkanker. Chronische zonblootstelling en verbranding tijdens de kindertijd, bij buitensporters en buitenwerkers (werken in de zon is gevaarlijk) zijn de grote boosdoeners.

Pas na vele jaren wordt het effect daarvan zichtbaar, maar dan is het ook te laat: er is geen weg terug. De drie meest voorkomende vormen van huidkanker zijn basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom. Huidkanker is in de meeste gevallen goed behandelbaar, mits het in een vroeg stadium wordt opgemerkt en behandeld. Helaas zijn er ook agressieve vormen. Die kunnen uitzaaien, met alle gevolgen van dien.  

Je huid regelmatig controleren is daarom echt belangrijk. Let vooral op als een pigment- of moedervlek asymmetrisch is, grillig van vorm is, meerdere kleuren heeft, groter is dan een halve centimeter of groeit in omvang en dikte. Dit kan dat wijzen op een melanoom. Een basaalcelcarcinoom herken je aan een roze wondje of glazig bultje dat niet geneest. Het komt veel voor in het gezicht, de hals of op de borst. Plaveiselcelcarcinoom begint vaak met een klein ruw bultje dat geleidelijk groter en pijnlijker wordt. Ze komen vaak op de onderlip, de oren en de handruggen voor. Twijfel niet om een bezoekje te brengen aan de huisarts. Beter een keer te veel, dan een keer te weinig. Wanneer de huisarts het niet vertrouwt of er een behandeling nodig is, word je doorgestuurd naar een dermatoloog. Wij dermatologen zijn gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van huidkanker 

Naast het controleren van ons lichaam is preventie van groot belang. Zorg ervoor dat de huid geleidelijk kan wennen aan de zon: vanuit een kantoorbaan opeens de volle zon in is funest voor je huid. Zoek buiten schaduwplekken op, bedenk dat reflectie van de zon bijvoorbeeld op zand en water de zonkracht groter maken, bescherm je huid met een UV-beschermende crème, neem ook extra maatregelen zoals het dragen van een hoed of een pet. Teveel blootstelling aan de zon is namelijk écht niet goed voor onze huid.

Tot slot is het laatste wat ik je wil meegeven: de zon is net zo min onze vijand als een auto, maar als je niet verstandig met auto’s omgaat kom je eronder. Zorg er nu voor dat je later niet regelmatig bij je dermatoloog terug moet komen omdat je wéér een huidkanker hebt om weg te laten snijden. Gebruik de zon verantwoord, vergeet nooit je UV-beschermende maatregelen en controleer jezelf en je naasten 

Met een gezonde zonnige groet, 

Dr. Marcus Meinardi, dermatoloog van de Mauritskliniek 

 

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.