[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”true” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” first=”true”][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” box_shadow=”no” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” first=”true” last=”true”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]
Voor het Klimaatakoord of voor het Urgendavonnis werd heel moeilijk gedaan over de benodigde investeringen om de overgang naar een duurzame energievoorziening mogelijk te maken. Het moest wel kosten efficiënt zijn en niet te duur. Met de andere opbrengsten, zoals een schonere lucht, minder ziektekosten, meer biodiversiteit en meer natuur, werd geen rekening gehouden. Het is dan duidelijk dat klimaatverandering niet als een crisis wordt behandeld, maar gewoon als een onderwerp waar ook iets mee moet.
Wat je nu ziet met de uitbraak van het coronavirus, is wat een overheid doet als ze iets wél als een crisis ziet. Ineens is kostenefficiëntie geen onderwerp meer en zijn er diepe zakken met wel 90 miljard en is miljarden bijlenen door de overheid geen probleem. Terwijl daarvoor over 1 miljard voor een duurzamere energievoorziening al moeilijk werd gedaan.
Stel dat we klimaatverandering ook eindelijk als de crisis gaan behandelen die het is en daar net zo veel geld voor uit trekken. Dan hebben we in 2030 in elke stad en dorp elektrische deelauto’s staan en rijden elektrische bussen met een hoge frequentie naar alle relevante plekken. Dan bouwen we veel meer met hout en hennep in plaats van met staal en beton en hebben alle huizen maximaal zonnepanelen en vaak een warmtepomp en infraroodpanelen. We verbruiken veel minder energie want alleen super zuinige apparaten zijn nog toegestaan. Alle onzuinige apparaten konden we tegen statiegeld inleveren en er is een enorme industrie opgebloeid rond het hergebruiken van materialen.
Ontwerpers maken producten voor de lange termijn met veel betere mogelijkheden om te repareren. Repareren is BTW-vrij, net als heel veel andere duurzame producten en diensten en de hele cultuursector. Alles wat nog onduurzaam is, dus niet of nauwelijks circulair en grondstoffen verspillend, heeft een BTW van 50%, waarmee de circulaire economie wordt gefinancierd waar nodig.
Er staan heel veel grote windmolens op zee en op land hebben we zonnepanelen op bijna alle daken (behalve monumenten of heel bijzondere gebouwen of dorpsgezichten), boven parkeerplekken, langs sportvelden, als erfafscheiding (2-zijdige panelen zelfs), op geluidswallen, boven fruitteelt (beschermt het fruit) en langs vele wanden. We halen aardwarmte diep uit de grond en we benutten reststromen die geen andere waarde meer hebben. Zo zijn we versneld naar een circulaire economie gegaan die bijna 100% draait op duurzame energie van eigen bodem. Het leven in 2030 is dan goedkoper, schoner, mooier, onafhankelijker en stabieler dan in 2020. Waarom zouden we dat niet gewoon doen? Samen de schouders eronder, net als nu, en doen!
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]