Stimulatie ruggenmerg vermindert zenuwpijn bij suikerziekte

Bij mensen met suikerziekte kan zenuwbeschadiging zorgen voor pijn en gevoelloosheid. Elektrische stimulatie van het ruggenmerg blokkeert de zenuwpijn en kan deze klachten fors verminderen. Volgens anesthesioloog dr. Jan-Willem Kallewaard zijn nog niet alle Nederlandse patiënten die in aanmerking komen voor deze behandeling met de techniek bekend.

 

 

Bij mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) kan de langdurig verhoogde bloedsuikerspiege leiden tot beschadiging van zenuwen, wat weer kan leiden tot diabetische zenuwpijn. Wanneer verschillende soorten medicijnen geen effect hebben, komt ruggenmergstimulatie als behandeling voor deze zenuwpijn in beeld.

 

 

Neuromodulatie

“Ruggenmergstimulatie is een vorm van neuromodulatie,” vertelt dr. Jan-Willem Kallewaard. “Het betekent dat we het zenuwstelsel beïnvloeden met stroom, in het geval van diabetische zenuwpijn dus via het ruggenmerg.” Kallewaard werkt als anesthesioloog in het Rijnstate en in het Amsterdam UMC. Hij is gespecialiseerd in pijngeneeskunde en neuromodulatie. “Wanneer een patiënt met suikerziekte pijn in de voeten heeft, is neuromodulatie via elektroden tussen de zevende en tiende borstwervel een optie. Wanneer de zenuwen naar de handen ook zijn aangedaan, worden de elektroden in de nek geplaatst.”

 

 

Elektroden in ruggenmerg

Het plaatsen van de elektroden gebeurt via een opname van één dag in het ziekenhuis. De elektroden krijgen eerst twee weken stroom via een externe batterij. “Dat is de proefperiode. Als de behandeling blijkt te werken, wordt er daarna een batterij in het lichaam geplaatst, meestal in de bil of de buik.” De stroom die vanuit de elektroden door het ruggenmerg loopt, zorgt er onder andere voor dat het pijnsignaal wordt geblokkeerd. “Doordat patiënten de pijn niet meer voelen gaan ze beter slapen, meer bewegen, gebruiken ze minder medicatie en gaat hun kwaliteit van leven omhoog. Zo proberen we de vicieuze cirkel bij diabetische zenuwpijn te doorbreken.”

 

 

Toekomstperspectief

Kallewaard schat dat in Nederland momenteel jaarlijks tussen de dertig en vijftig mensen met diabetische zenuwpijn behandeld worden met ruggenmergstimulatie. “Er zijn echter ruim een miljoen Nederlanders met suikerziekte. Ik denk dat er mensen zijn die wel voor deze behandeling in aanmerking komen, maar nog niet op de juiste manier verwezen worden, bijvoorbeeld naar pijnpoli’s. Dat is zonde.” Kallewaard verwacht dan ook dat in de toekomst ruggenmergstimulatie vaker toegepast gaat worden bij diabetische zenuwpijn, ook omdat de techniek alsmaar door wordt ontwikkeld: “In de toekomst hoeft een patiënt waarschijnlijk niet meer naar het ziekenhuis voor controle, dan kunnen we de data op afstand aflezen. Zo wordt de techniek steeds efficiënter.

 

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.