Talent naar de Top helpt bedrijven naar diversiteit in de top

Talent naar de Top

Vanaf 1 januari zijn grote ondernemingen verplicht om het aantal mannen en vrouwen in de top evenwichtiger te verdelen. De raden van commissarissen van beursgenoteerde ondernemingen moeten voor minstens een derde uit vrouwen bestaan, en de vijfduizend grootste bedrijven in Nederland zijn verplicht een ‘ambitieus streefcijfer’ te publiceren over het aantal vrouwen in de top, en te laten zien hoe ze dat denken te bereiken. Talent naar de Top kan ze hierbij helpen.

 

“We doen dat al vanaf 2008; bedrijven committeren zich aan meetbare streefcijfers, en laten zich vervolgens hierop jaarlijks monitoren door een onafhankelijke commissie. We hebben ervaring, weten hoe je diversiteit uitrolt binnen een bedrijf, en wat de resultaten zijn.” zegt Mariëtte Turkenburg, voorzitter van het stichtingsbestuur van Talent naar de Top.

STREEFCIJFERS ZIJN RELATIEF 

 

Streefcijfers worden bepaald door een mix van factoren en omstandigheden. Waar sta ik als bedrijf? Heb ik een kweekvijver of voldoende instroom? Heb ik genoeg talent om aan diversiteit in de top te kunnen werken? Hoe liggen de man-vrouwverhoudingen in mijn sector?

 

Als in een typisch technische richting maar tien procent van de studenten vrouw is, dan is streven naar gelijke verdeling natuurlijk voorlopig niet realistisch. Het streefcijfer moet ook geloofwaardig en haalbaar zijn. “De gemiddelde groei van vrouwen aan de top is één procent per jaar, dat doet ambitieuze bedrijven vaak naar minimaal twee tot vijf procent streven”, zegt Yelly Weidenaar, directeur van Talent naar de Top.

 

“We helpen ze hun data op orde te brengen, zodat ze een realistisch plan kunnen opstellen.” Het gaat overigens niet alleen om man-vrouwverdeling. “Je hebt geen diversiteit zonder inclusie, ook de minderheid moet zich gehoord, gezien en gewaardeerd voelen. Het een stimuleert het ander.”

 

MONITORING EN PLAATSBEPALING

 

Talent aan de Top monitort bedrijven ook op een aantal kwalitatieve aspecten, zoals leiderschap, kennis en vaardigheden, strategie en management en de cultuur. Wat doet een bedrijf op al deze terreinen om vooruitgang te boeken? De conclusies dienen als plaatsbepaling en voor een vergelijking met andere organisaties. Talent aan de Top adviseert op welke strategie bedrijven zich kunnen richten.

EINDDOEL IS GELIJKWAARDIGHEID

 

Het verplichte vrouwenquotum is nu dertig procent. Is het einddoel fiftyfifty? Volgens Turkenburg gaat het niet om harde cijfers. “Het gaat uiteindelijk om gelijkwaardigheid, dat een mix de normale situatie wordt. Het gaat om een verrijkend palet van personen, met een heel diverse samenstelling, afhankelijk van het moment, het aanbod en de opdracht. Ook culturele diversiteit is onderdeel van die mix.”

 

TALENT NAAR DE TOP

 

“Naast de monitor, bieden we cross company mentoring programma’s en trainingen onder meer over inclusief leiderschap, waardoor we bedrijven goed op weg kunnen helpen”, zegt Weidenaar. “We brengen bedrijven ook bij elkaar, zodat ze veel van- en over elkaar leren. Ze delen dit graag, want elk bedrijf is gebaat bij een ontwikkelde, volle arbeidsmarkt waar veel talent te vinden is.”

 

Meer informatie vindt u op: www.talentnaardetop.nl

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.