Een beetje gezonde stress is vaak net de booster die je nodig hebt om supergefocust je werk te kunnen doen. Maar het moet ook weer niet doorslaan. Uit gegevens van ArboNet blijkt dat 21% van de verzuimdagen in Nederland werkstress gerelateerd is. Uit cijfers van het CBS (2019) blijkt dat 37% van de werknemers werkstress als oorzaak voor verzuim opgeeft. Werkstress mag je dus niet negeren en daar kun je zelf wat aan doen.
Werkstress als gegeven
“Binnen veel werkgebieden is er werkstress, zeker in de coronatijd waarin mensen thuiswerken en zich onzeker voelen, doordat ze geen fysiek deel uitmaken van een dagelijks sociale omgeving. Daar raken mensen van in de stress. De advocatuur is daarop geen uitzondering. Er staan altijd grote belangen op het spel. Problemen steken ineens de kop op en dan moet je je als advocaat soms in heel korte tijd ingewikkelde materie eigen maken om bijvoorbeeld een kort geding te kunnen voeren. Die druk houdt niet op en de jonge generatie moet bovendien heel veel van zichzelf. Zeker in een tijd waarin mensen zichzelf willen bewijzen, omdat ze senior of partner bij een kantoor worden, dan is dat met een gezin en een partner die werkt constant op je tenen lopen. Juist dan is het goed als je op een gekozen moment even tot een diepe rust kan komen.” Aan het woord is Arnold Croiset van Uchelen, Partner bij Allen & Overy, Litigation.
Succesvol door af en toe een stapje terug te doen
“Ik denk dat de meeste mensen die succesvol zijn of een baan hebben waarin ze veel beslissingen moeten nemen -en dit dus blijkbaar goed doen- dat die allemaal een manier hebben om af en toe een stapje terug te doen. Voor de een is dat mindfulness, of yoga, of een goed gesprek. Voor mij is Transcendente Meditatie een baken van rust. Je ontspant heel diep, je neemt even heel erg afstand van alles. En dat helpt mij. Je gaat niet opeens anders naar dingen kijken, maar vanuit een andere houding”, aldus Croiset van Uchelen. “In Amerika zijn er meer mensen die verantwoordelijke posities bekleden en TM beoefenen. Het aantal CEO’s dat daar TM bedrijft is best hoog. Een bekende is Ray Dalio, miljardair en oprichter van het succesvolle hedgefund ‘Bridgewater Associates’. Een man die in een complexe wereld bijzonder ingrijpende beslissingen moet nemen. Hij is een overtuigd beoefenaar van TM en mediteert inderdaad 2 maal daags 20 minuten. Dalio is daarbij filantroop, medeoprichter en sponsor (100 miljoen dollar) van de ‘David Lynch Foundation’. Een stichting die TM onderzoekt en promoot. Zij zetten zich onder andere in voor kinderen met veel stress in achterstandswijken waar veel geweld is. En veteranen met PTSS-klachten, die via TM toch rust vinden en hun stress kwijtraken. Wat TM extra brengt is dat je in een
staat van heel diepe rust over je gedachten en gevoelens komt. Je bent heel helder bij bewustzijn, maar je pols zakt tot lager dan wanneer je slaapt. Die diepe rust geeft dus ook een heel diepe fysieke ontspanning en daardoor laad je enorm op.”
Een frisse blik
TM helpt je bij het vinden van momenten om even afstand te kunnen nemen van de dingen die je dwarszitten of vragen waar je mee worstelt. Zowel persoonlijk als beroepsmatig. In mijn werk geeft dat nog wel eens ruimte voor een nieuwe invalshoek, juist door de afstand te nemen die TM je geeft. Vanuit een verzameling feiten moet je een overtuigend verhaal creëren, en dat is een creatief proces. Een groot deel van ons brein werkt onbewust, en om die machine goed aan te zetten is het heel goed om vanuit die diepe rust te komen.
Wat moet je doen?
“Je moet er tijd instoppen”, besluit Croiset van Uchelen. “En een training volgen via gediplomeerde leraren. Heel eerlijk; sommige mensen zullen het ook een beetje zweverig vinden. Het komt uit India, Maharishi Mahesh Yogi, zo’n man met een lange baard, dat kan een zekere weerstand oproepen. Al zijn er tegenwoordig meer mensen met lange baarden. Maar men plaatst het soms in de etherische hoek, wat het niet is, en er zitten allerlei filosofieën aan TM vast waar niet iedereen voor valt. Ik ook niet. Het vergt een zekere discipline en ik denk dat ook niet iedereen dat kan opbrengen. Maar het werkt voor mij, dus waarom niet voor jou?”
Meer weten over mogelijkheden
en cursussen, kijk op:
https://nl.tm.org/