Community Toegankelijke Recreatie zet zich in voor een inclusievere vrijetijdsbranche

Binnen de community Toegankelijke Recreatie werken veel partijen samen om ook mensen met een beperking een dagje uit of een nachtje weg te kunnen bieden. Volgens initiatiefnemer Karin Stiksma hebben juist deze mensen het meest behoefte aan plezier en ontspanning. Ervaringsdeskundigen spelen een cruciale rol bij het proces. Stiksma: “Zij weten zelf het beste wat ze nodig hebben.”

 

Karin Stiksma is eigenaar van Joint Projects, een bedrijf dat zich richt op het verhogen van de inclusiviteit binnen de vrijetijdssector. “Ik wil graag wat betekenen voor mensen die wat anders of meer nodig hebben om plezier en ontspanning te ervaren,” vertelt Stiksma.

 

“Het is prettig om die mensen een steuntje in de rug te kunnen geven.” Een jaar geleden richtte Stiksma de community Toegankelijke Recreatie op, een professioneel, zakelijk netwerk voor partijen op het snijvlak van toegankelijkheid en recreatie. De community ondersteunt recreatieondernemers om toegankelijk te worden, met alle kennis en mogelijkheden die er zijn.

 

KRUISBESTUIVING

“Heel veel partijen spelen een rol bij het toegankelijk maken van een dagje uit of een nachtje weg,” vertelt Stiksma, “zoals fabrikanten, recreatieondernemers, belangenbehartigers, de overheid en het onderwijs.”

 

Wanneer een organisatie abonnee wordt bij de community kunnen werknemers op een forum vragen stellen en kennis uitwisselen. Ook krijgen ze onder meer toegang tot een kennisbank met best practices, een toolkit en onderzoeksrapporten. Daarnaast is er maandelijks de Digital Wake Up: een vroege online sessie waarbij allerlei stakeholders van verschillende sectoren van elkaar kunnen leren.

 

“Ik geloof erg in kruisbestuiving,” vertelt Stiksma. “Een museum kan bijvoorbeeld heel veel leren van de ervaringen van een bioscoop.”

 

ERVARINGSDESKUNDIGEN

Bij alle activiteiten en projecten van de community spelen ervaringsdeskundigen een belangrijke rol. “Zij weten het beste wat ze nodig hebben als ze gaan recreëren,” aldus Stiksma. “Daarom heb ik het rebellenteam gecreëerd. Dit zijn tien mensen die ieder een andere beperking hebben. Als een ondernemer een vraag heeft kan ik die naar het team doorspelen.”

 

Stiksma noemt het voorbeeld van rebel Merijn, een paralympisch snowboarder die twee onderarmen en onderbeen mist. “Merijn vertelde tijdens een Digital Wake Up dat hij uit de wachtrij van een achtbaan was gehaald vanwege zijn prothese. Hij vond dat oneerlijk, omdat zijn prothese een stuk steviger vastzit dan onze schoenen aan onze voeten. De directeur van de Efteling organiseerde daarop testritjes in de achtbaan Baron 1898. Dit verliep prima en leverde de Efteling ook weer nuttige informatie op. Hierna volgden gesprekken met Vekoma Rides, een fabrikant van achtbanen, die leerde dat er veel innovaties op het gebied van protheses zijn gedaan. Daardoor kunnen de richtlijnen misschien ook weer aangepast worden. Zo creëer je door samenwerking echte veranderingen in de sector.”

 

Sluit ook aan bij de community!

  

Kijk op www.toegankelijkerecreatie.nl.
Mail naar community@jointprojects.nl om je aan te melden of om een kennismakingsafspraak te maken met Karin Stiksma.

 

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.