[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]
Elk jaar krijgen ongeveer 13.500 Nederlandse mannen de diagnose prostaatkanker. Ongeveer 2500-2700 van hen komen in aanmerking voor een operatie. Essentieel is dat deze prostatectomie (prostaatkanker operatie) oncologisch verantwoord en tegelijk zenuwbesparend wordt uitgevoerd om gevreesde complicaties als impotentie en urine-incontinentie zoveel mogelijk te voorkomen. Binnen Nederland zijn de drie grootste prostaatkankernetwerken door zorgverzekeraars verkozen tot koplopers (regio’s Noord-West, Zuid-West en Oost Nederland). Gezamenlijk nemen zij meer dan de helft van deze operaties voor hun rekening.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]
PROSPER
Dr. Jean-Paul van Basten is uroloog in het netwerk ‘Prosper’. Samen met Radboudumc en Catherina Ziekenhuis Eindhoven vormt het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen onder de naam Prosper Samenwerkende Prostaatklinieken het prostaatkankernetwerk in Oost Nederland. Elk van de drie Nederlandse netwerken heeft een locatie waar middels de Da Vinci operatierobot de prostatectomie wordt uitgevoerd. Binnen Prosper is dat het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis.
GECENTREERDE ZORG
Van Basten benadrukt het belang van gecentreerde zorg met het oog op de complexiteit van de ingreep. “Met het verhogen van de volumenorm naar 100 ingrepen per jaar is aantal centra dat de prostatectomie aanbiedt teruggebracht tot elf. Binnen ons netwerk opereren we met vier zeer ervaren en toegewijde ‘robot-urologen’. Met behulp van continue monitoring van onze resultaten werken we voortdurend aan verbetering van de prostatectomie-uitkomsten. Doel is om de kanker radicaal te verwijderen maar de omliggende zenuwen intact te houden middels de zogenaamde ‘NeuroSafe’ procedure. In principe wordt er altijd zenuwbesparend geopereerd en wordt met NeuroSafe tijdens de operatie bekeken of de snijranden kankervrij zijn.
DA VINCI ROBOT
Met de robot kun je – door vergroot 3D-zicht en robotinstrumenten die alle kanten op kunnen draaien – de lastig bereikbare prostaat goed verwijderen. Verder is de hele zorgketen, tot en met de patholoog, bij ons ingesteld op deze procedure. Met andere woorden, we werken steeds met dezelfde zorgprofessionals en condities. Dat is essentieel om te evalueren en verbeteringen door te kunnen voeren. We vergelijken de uitkomsten van de verschillende chirurgen onderling en evalueren de operatietechniek middels video-analyse. Op die manier kun je van elkaar leren en de best mogelijke zorg aanbieden.
ACADEMISCHE PARTNER
Binnen de drie landelijke netwerken is er sprake van een vaste academische partner, in ons geval is dat Radboudumc. Daarmee haal je kennis en onderzoekservaring in huis. Het Radboudumc heeft een trackrecord op het gebied van prostaatkankeronderzoek. De academische cultuur en infrastructuur draagt bij aan het optimaliseren van indicatiestelling en de procedure met reductie van complicaties. Of er een complicatie als urine-incontinentie optreedt, is afhankelijk van verschillende factoren maar zeker ook van de techniek en vakkundigheid van de uroloog.”
URINE-INCONTINENTIE
Verpleegkundig adviseur Sandra Wijdenes adviseert onder andere mannen die kampen met (tijdelijke) urine-incontinentie. Dit komt vaker voor bij mannen naarmate ze ouder worden en kan, zoals eerder aangegeven, een complicatie zijn na het ondergaan van een prostaatkanker operatie. Sandra Wijdenes: “Uit de gesprekken die ik dagelijks voer met deze mannen blijkt dat urine-incontinentie grote negatieve invloed uitoefent op hun kwaliteit van leven. Veel activiteiten zoals sporten worden eenvoudigweg niet meer gedaan uit angst voor een ‘ongelukje’. De simpelste dingen worden obstakels die liever worden vermeden. Er rust een taboe op incontinentie en de schaamte is vaak zo groot dat mensen eerst zelf van alles proberen en kopen voordat ze uiteindelijk om advies vragen. Dat is jammer want er is op dit gebied zoveel mogelijk, ook qua vergoeding.
EMPATHIE
Sandra legt uit dat stap een bestaat uit een open gesprek dat resulteert in een expertadvies. “De acceptatie van urine-incontinentie is een proces waarbij er in het begin vaak sprake is van het probleem niet onder ogen willen zien uit schaamte. Het laten zien van empathie tijdens deze gesprekken is dan ook heel belangrijk. Tijdens dit gesprek komen uiteenlopende vragen en persoonlijke wensen aan bod. Besproken wordt onder andere in welke mate iemand last heeft, hoe mobiel iemand is en of iemand werkt. Ook de levensstijl komt uiteraard aan bod net als de maten (taille en heupwijdte). Al deze dingen bepalen samen met welk materiaal de persoon in kwestie waarschijnlijk het meest is gebaat. Dan volgt een testfase, want incontinentiemateriaal is echt iets dat je uit moet proberen. Voor vergoeding via de zorgverzekeraar heb je een diagnose nodig. Vervolgens schaf je de materialen aan bij de apotheek of medisch speciaalzaak. Mensen zijn vaak blij verrast om te zien en te ervaren wat er mogelijk is. En dat is vaak zoveel meer dan ze dachten.”
TIP!
Wanneer u last heeft van urine-incontinentie kunt u proefpakket aanvragen, zodat u incontinentie materiaal gedurende drie dagen kunt testen.
Aanvragen kan via telefoonnummer 088 22 088 22.
[/fusion_text][fusion_imageframe image_id=”3053|medium” max_width=”” style_type=”” blur=”” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” lightbox_image_id=”” alt=”” link=”” linktarget=”_blank” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://cliquemedia.nl/wp-content/uploads/2020/11/AdobeStock_139015307-300×200.jpeg[/fusion_imageframe][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]