Uv-straling: net zo schadelijk voor de ogen als voor de huid

Uv-straling: net zo schadelijk voor de ogen als voor de huid

uv straling

Een zonnige zomer is Nederland niet altijd vanzelfsprekend. Toch is uv-straling in de zomermaanden wel degelijk aanwezig. In deze periode is de ultraviolette straling zelfs tot wel tien keer zo sterk als in de winter. Goede bescherming voor de huid én de ogen is daarom een must.  

Laten we beginnen met de positieve effecten van zonlicht: je krijgt er een beter humeur van en het zorgt voor de aanmaak van vitamine D, onder meer belangrijk voor het behoud van stevige botten en tanden. Een teveel aan zonlicht, of eigenlijk uv-straling, kan echter negatieve effecten hebben op zowel de huid als de ogen.  

Huidkanker  

Uv-stralen dringen, zonder de juiste bescherming, diep door tot in de huid. Zo diep zelfs, dat ze zowel de opperhuid als de lagere huidlagen beschadigen. Een rode huid door zonnebrand is hier een herkenbaar voorbeeld van, maar ook rimpels, huidvlekjes en huidkanker -de meest voorkomende soort kanker in Nederland*1- zijn het gevolg van een teveel aan uv-straling. Jaarlijks krijgen in ons land zo’n 77.000 mensen de diagnose huidkanker, blijkt uit informatie van KWF. Waarvan het melanoom de meest agressieve vorm is. Met immunotherapie is een melanoom tegenwoordig weliswaar beter te bestrijden dan vroeger, en zijn de overlevingskansen verbeterd. Neemt niet weg dat het goed is te proberen een dergelijke huidziekte te voorkomen.  

Minimaal factor 30   

Bijvoorbeeld door jezelf goed in te smeren met zonnebrandcrème, het liefst minimaal factor 30. Ook in de schaduw en tijdens bewolkte dagen, met name in de zomermaanden, wanneer de uv-straling het sterkst is. En dit regelmatig te herhalen: het advies is om de twee uur. Omdat kinderen in de groei zijn, moeten ze zelfs extra beschermd worden tegen de zon. Bij verbranding ontstaan op jonge leeftijd namelijk sneller littekens, die het risico op huidkanker op latere leeftijd vergroten. Smeer ze daarom niet alleen op de voor de hand liggende momenten in, zoals op het strand, maar ook tijdens het fietsen of wandelen.  

Zonnebril met UV 400  

Blootstelling aan overmatig zonlicht kan op latere leeftijd eveneens veel schade aanrichten aan de ogen. Het verhoogt bijvoorbeeld het risico op cataract (staar), één van de meest voorkomende oogziekten in Nederland*2. Gevolgd door maculadegeneratie (MD), waarbij het gezichtsvermogen steeds verder achteruitgaat. Het dragen van een goede zonnebril, met 100 procent uv-filter, verkleint het risico op dergelijke aandoeningen. Een goede zonnebril kun je herkennen aan de sticker UV 400, adviseert het Oogfonds. En zeker in de zomer kun je het beste kiezen voor een zonnebril met de Europese CE-markering 3. 

Uit onderzoek van de stichting blijkt dat 80 procent van de Nederlanders weleens vergeet een zonnebril mee te nemen, wanneer ze op een zonnige dag naar het terras gaan. Geen overbodige luxe dus, om hier wat meer alert op te zijn. Ook bij kinderen, adviseert het Oogfonds. Want kinderogen zijn extra kwetsbaar, omdat hun pupillen groter zijn en hun ogen nog minder beschermend pigment bevatten. Voor hun achttiende zijn kinderen al blootgesteld aan 80 procent van de vv-straling van hun hele leven: ook voor hen is een goede zonnebril dus essentieel.

“Een goede reminder”, adviseert kinderoogarts Tjeerd de Faber, van het Oogziekenhuis Rotterdam, “is om wanneer een kind ingesmeerd moet worden met zonnebrandcrème, ook een zonnebril op te zetten. En het liefst zelfs nog een petje.”  

Meer informatie over huidkanker en zonbescherming vindt u op www.kwf.nl. 

Meer informatie over oogaandoeningen en bescherming tegen uv-licht vindt u op www.oogfonds.nl. 

 

Door op tijd te beschermen, kun je schade op latere leeftijd voorkomen

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.