[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”true” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” first=”true”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]
Verantwoording op basis van vertrouwen in de professionaliteit van de zorgprofessional heeft de toekomst. Dit staat te lezen in het advies Blijk van vertrouwen van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Door de professional in de lead te zetten, ontstaat er binnen de zorg niet alleen ruimte voor cliëntgericht werken maar ook voor reflectie, lerend vermogen en professionele groei.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” box_shadow=”no” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” first=”true” last=”true”][fusion_text columns=”1″ column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]
Volgens Nicolien van den Berg, directeur/bestuurder van kwaliteitsinstituut Perspekt, is er meer ruimte nodig voor de verhalen achter de cijfers. De merkbare kwaliteit. Neem bijvoorbeeld het risico op vallen. Aan het aantal valincidenten kun je geen conclusies verbinden, geeft Van den Berg aan. “Een instelling stelt wellicht vrijheid als waarde vaker centraal dan de waarde veiligheid. Haar cliënten hechten veel belang aan vrijheid en ervaren zo meer kwaliteit van leven. Verantwoording moet gaan over de keuzes die cliënten en professionals samen maken.”
Merkbare kwaliteit
Voor Van den Berg gaat het nieuwe verantwoorden over reflecteren op je handelen en verantwoording afleggen vanuit je verantwoordelijkheid voor dat handelen.
“In elke situatie maak je keuzes op basis van waarden, regels en perspectieven. Door te reflecteren en het goede gesprek te voeren, kom je tot zorg die echt bijdraagt aan het leven van de cliënt. Dan kun je weer trots zijn op je werk, op de keuzes die je maakt. Het huidige systeem is te veel op controle gericht. Dat werkt niet, het leidt tot verbergen. Belonen werkt wel. Dat leidt tot openheid. Het stimuleert kwetsbaarheid en lerend vermogen.”
Professionalisering
Deze impuls voor de professional is de grote winst van het nieuwe verantwoorden. Nicolien van den Berg: “In de zorgpraktijk kom je dagelijks voor kleine en grote dilemma’s te staan. Wat te doen wanneer mevrouw weigert haar noodzakelijke medicijnen in te nemen? Of als de familie van meneer het niet eens is met de afspraken die jij met hem gemaakt hebt? Door als professional met cliënten, collega’s, managers te reflecteren op dergelijke situaties blijf je voortdurend leren. Was de keuze passend? Wat doe je de volgende keer anders? Vertrouwen is de basis voor verantwoording en reflectie. Je moet je als zorgverlener kwetsbaar durven opstellen. Alleen dan kun je vanuit verantwoording leren en groeien als professional.”
Coronacrisis
In de huidige coronacrisis moeten zorginstellingen naar de situatie handelen. Gangbare procedures volgen kan niet altijd. Of dat ertoe gaat leiden dat er in de toekomst anders naar kwaliteit wordt gekeken, moet blijken. Van den Berg: “De crisis biedt zeker aanleiding om te reflecteren op kwaliteit. Helpt het kwaliteitssysteem van de zorginstelling bij het maken van de juiste keuzes voor goede zorg? Wanneer volg je je procedures en wanneer wijk je ervan af? Wat doe je als waarden in het gedrang komen? Allemaal casussen die nu aan de orde van de dag zijn. Laten we ervan leren wanneer de tijd rijp is.”
[/fusion_text][fusion_gallery layout=”” picture_size=”” columns=”2″ column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://cliquemedia.nl/wp-content/uploads/2020/04/Untitled-design6.png” image_id=”2113|full” link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]