Vertrouwen is essentieel voor duurzame inzetbaarheid

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Wederzijds vertrouwen tussen werkgever en werknemer is essentieel voor een duurzame en productieve arbeidsrelatie. Succesvolle ondernemingen durven hun medewerkers veel vertrouwen te schenken. De medewerker zelf moet dat wel oppakken en zijn verantwoordelijkheid nemen, het kan nooit eenrichtingsverkeer zijn. “Van moderne organisaties is het product niet meer het belangrijkste. Het is eerder zo dat hoe beter het personeel, hoe beter het product wordt. Happy people, happy profit! Menselijk kapitaal is misschien wel de belangrijkste strategie in een organisatie”, aldus Gert-Jan de Groot, directeur van Maatwerk Arbeidsadvies, en Marko Verhage , directeur van arbodienstverlener Verhage & Van der Laan.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

IS DIT EEN ALGEMENE ONTWIKKELING?

Verhage: “Het is een ontwikkeling, maar het lukt nog lang niet overal. Voor duurzame inzetbaarheid moeten de doelstellingen van werknemers matchen met die van de organisatie. Hoe krijg je overeenstemming? Dat is lastig. Misschien is het eenvoudiger voor een grotere organisatie met een HR-afdeling dan voor de bakker op de hoek. Anderzijds is het onderlinge vertrouwen misschien weer eerder bij de bakkerij bereikt, dan in een organisatie met grotere afstand tot het management.”

HOE ZIT DAT MET THUISWERKEN, ZOALS TIJDENS CORONA?

De Groot: “Corona was een interessante testcase. Managers verloren ongewild het directe toezicht. Dat ging de een beter af dan de ander. Kwestie van vertrouwen en personeel durven loslaten.” Verhage: “Thuiswerken kan duurzame inzetbaarheid creëren, als de werkgever open staat voor de wensen en behoeften van de werknemer. Als die binnen de onderneming passen schep je een vruchtbare samenwerking waarin de werknemer verantwoordelijkheid zal nemen. Dat zie je bijvoorbeeld in verzuim- en re-integratiecijfers terug. Verzuim neemt af en de medewerker zal een actieve rol in zijn re-integratie willen spelen.”

GELDT DAT VOOR ALLE WERKNEMERS?

De Groot: “Daar moet nog wel wat voor gebeuren. Bij werknemers moet vaak nog een mentaliteitsverandering plaatsvinden, zodat ze ook verantwoordelijkheid willen nemen en niet alles aan het bedrijf overlaten.” Verhage: “Het evenwicht tussen faciliteren door de onderneming, en het nemen van verantwoordelijkheid door de werknemer is kwetsbaar, maar als het lukt werkt het fantastisch! Duurzaam inzetbare werknemers zijn gezonder, werken harder, zijn initiatiefrijker en stralen positiviteit uit. Binding en motivatie spelen nog steeds een grote rol in het werkplezier.”

WAT IS JULLIE ROL IN HET GEHEEL?

Verhage : “Als arbodienst houden we ons met verzuimpreventie bezig en stimuleren duurzame inzetbaarheid. Een positieve gezondheidsbenadering, flexibiliteit en vertrouwen zorgen dat verzuim duidelijk afneemt.” De Groot: “Wij zitten meer aan de HR-kant. We werken met werkgevers én met werknemers aan gezonde organisaties. Blije werknemers geven blije organisaties en een blije omzet.”

Investeren in een gezondere organisatie en betrokken medewerkers? Ons team licht de mogelijkheden graag verder toe. Voor meer informatie kijk op www.verhage-vanderlaan.nl en www.maatwerkarbeidsadvies.nl.

[/fusion_text][fusion_gallery layout=”” picture_size=”” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.