Vierdaagse van Nijmegen en urine- incontinentie

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

In 2011 werd bij Aart van Dijk op 68-jarige leeftijd prostaatkanker geconstateerd en werd hij met behulp van de robot geopereerd. Tot zijn verbazing en schrik kreeg hij na de geslaagde ingreep last van urine-incontinentie.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

SLECHT NIEUWS
“Omdat mijn vader is overleden aan prostaatkanker was ik extra alert. Binnen vijf jaar tijd werden, op basis van te hoge PSA, dertig biopten genomen waarin niets werd gevonden. Een geavanceerde MRI liet uiteindelijk toch tumoren zien. Ik zal de dag van de uitslag nooit vergeten. Ik ben een fervent wandelaar en het was dag twee van de Vierdaagse van Nijmegen toen ik werd gebeld met het slechte nieuws. In 2012 werd de prostaat met in totaal vijf tumoren weggehaald, waarvan de grootste het formaat suikerklontje had. De operatie was geslaagd en zenuwsparend uitgevoerd. Alles oké dacht ik. Ik zag urine-incontinentie dan ook niet aankomen.

INCONTINENTIEMATERIAAL
Inmiddels ben ik negen jaar verder en heb ik vier operaties ondergaan om de incontinentie te verhelpen. Ik kan serieus zeggen: Er is echt leven na urine-incontinentie ook al was het niet altijd makkelijk. Ik herinner me nog goed dat enkele dagen voor de start van de Vierdaagse (2017) een ‘ballonnetje’ knapte. Dat betekende een ‘waterballet’ tot het zou worden verholpen. Ik heb alle dagen gelopen: om het uur wisselde ik van incontinentiemateriaal en daarnaast maakte ik geregeld een plasstop in de struiken. Natuurlijk kende ik wel wat schaamte maar ik was niet bereid om mijn leven te laten vergallen.

LOTGENOTENBIJEENKOMSTEN
Sinds eind 2015 ben ik vrijwilliger bij de Prostaatkankerstichting (PKS), een patiëntenorganisatie, en organiseer ik onder andere lotgenotenbijeenkomsten. De schaamte zorgt ervoor dat weinig mannen over urine-incontinentie willen praten terwijl dat juist zo oplucht. Die gesprekken maken bovendien duidelijk wat er allemaal mogelijk en beschikbaar is. En dat is zoveel!” 

Meer informatie over de Prostaatkankerstichting en de lotgenotenbijeenkomsten vindt u op www.prostaatkankerstichting.nl.Daarnaast heeft Aart het boek Prostaat Praat! Ervaringsverhalen van patiënten en behandelaars urologische oncologie geschreven.

[/fusion_text][fusion_imageframe image_id=”3057|medium” max_width=”” style_type=”” blur=”” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” lightbox_image_id=”” alt=”” link=”” linktarget=”_blank” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://cliquemedia.nl/wp-content/uploads/2020/11/Aart-van-Dijk-actiefoto-met-dochter-e1604493002563-201×300.jpg[/fusion_imageframe][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.