Vitale medewerkers: het geheim van goed ondernemerschap

Preventie en werken aan duurzame inzetbaarheid kunnen het ziekteverzuim in een bedrijf flink verminderen. Vooral nu de arbeidsmarkt zo gespannen is en het lastig is om aan personeel te komen, zien werkgevers hier steeds meer het belang van in. Hun interesse in duurzame oplossingen neemt toe omdat ze hun werknemers fit en gemotiveerd aan het werk willen houden.

 

Maatwerk dienstverlener met verzekeringsoplossingen

 

Dienstverlener Aevitae is gespecialiseerd in verzuimpreventie en duurzame inzetbaarheid en biedt daarnaast verzekeringsoplossingen aan op het gebied van zorg en inkomen. Productmanager Gijs van Gent: “Het bieden van maatwerk is een belangrijke succesfactor voor Aevitae. Een bouwbedrijf heeft nu eenmaal andere behoeften dan een advocatenkantoor of een facilitair dienstverlener. Wij richten ons aanbod daarop in en kunnen daardoor een unieke combinatie van dienstverlening en diverse verzekeringsoplossingen bieden.” Patricia Vorstenbosch, directeur van Aevitae Bedrijfszorg B.V. (zusteronderneming van Aevitae) voegt daaraan toe: “Daarbij kijken onze adviseurs onder andere naar de bedrijfsvoering, organisatiecultuur, samenwerking met de arbodienst en interne processen en (verzuim)proto-collen. Dit is waar duurzame inzetbaarheid over gaat. door aandacht aan duurzame inzetbaarheid te schenken. Hierdoor wordt je als werkgever aantrekkelijker voor (potentiële) werknemers,” zegt Van Gent. Vorstenbosch: “Wij leren gezamenlijk meer inzicht te krijgen in de gezondheidsrisico’s van de werknemers en de organisatie. De klant krijgt een advies op maat, vaak aan de hand van data-analyses bijvoorbeeld uit de zorgconsumptie, maar ook uit een MTO en PMO (medewerkers-tevredenheidsonderzoek en preventief medisch onderzoek). Hier geven we vervolgens op een praktische manier handen en voeten aan.

 

De werkgever als uitgangspunt

 

Patricia Vorstenbosch: “In de dienstverlening zit onze toe- gevoegde waarde, daarin onder- scheiden we ons. Wij staan onze klanten graag bij met advies. Wij ondersteunen en faciliteren. Dat kan gaan over een individuele casus, maar wij kijken ook vooral naar de rol van de werkgever. In verzuim casuïstiek praat de werkgever vaak over de situatie en rol van de werknemer: wat kan en wil de medewerker nog? Onze adviseurs hebben juist oog voor de werkgever en zijn rol in (en voorafgaand aan) het verzuimproces. Hoe kan de werkgever invloed uitoefenen en zijn verantwoordelijkheid pakken, binnen de kaders van de Wet Verbetering Poortwachter en de privacywetgeving?”

 

Alles hangt samen

 

Alles hangt in een bedrijf met alles samen. Verzuim en preventie hangen samen met organisatieveranderingen, bedrijfscultuur, stijl van leidinggeven, de financiële gezondheid van de werknemers enzovoort. “Je kunt dus aan veel knoppen draaien,” zegt Vorstenbosch. Coping-stijl, karakter, sociale omgeving en werktevredenheid spelen een belangrijke rol bij ziekmeldingen en de verzuimduur. Het helpt daarbij als de werkgever zich bewust is van het feit dat de werknemer veel meer is dan de medische beperkingen waarmee hij zich ziek meldt. Dit bewustzijn kan de werkgever helpen bij het voeren van “het goede gesprek” en bij het aanbieden van gerichte hulp, ook al voordat er sprake is van verzuim. Denk hierbij aan inzet van een bedrijfsmaatschappelijk werker, loopbaan-/budgetcoach of pensioenadviseur. Werkgevers zijn zich niet altijd bewust van de mogelijkheden in het woud van aanbieders. Aevitae kan ze hierbij ondersteunen.

 

Vitale organisaties

 

Bedrijven willen in toenemende mate vitale organisaties zijn, met oog voor de gezondheid van hun personeel. Ze willen hun medewerkers fit aan het werk houden tot hun 68ste en er gemotiveerde nieuwe mensen bij krijgen. “Dat lukt alleen door aandacht aan duurzame inzetbaarheid te schenken. Hierdoor wordt je als werkgever aantrekkelijker voor (potentiële) werknemers,” zegt Van Gent. Vorstenbosch: “Wij leren gezamenlijk meer inzicht te krijgen in de gezondheidsrisico’s van de werknemers en de organisatie. De klant krijgt een advies op maat, vaak aan de hand van data-analyses bijvoorbeeld uit de zorgconsumptie, maar ook uit een MTO en PMO (medewerkers-tevredenheidsonderzoek en preventief medisch onderzoek). Hier geven we vervolgens op een praktische manier handen en voeten aan.

 

Preventie in de praktijk

 

Vorstenbosch: “We organiseren bij veel werkgevers voorlichtings-bijeenkomsten (trainingen/workshops) over veelvoorkomende klachten, of juist over heel specifieke thema’s. Daarvoor zetten we diverse partners in met elk hun eigen specialisme. Veel voorkomende thema’s zijn mentale klachten, werk-privébalans en fysiek belastend werk. Specifiekere thema’s gaan bijvoorbeeld over de invloed van overgangsklachten op werk/verzuim, voeding/slaap in relatie tot onregelmatige diensten en trainingen voor leidinggevenden die hun medewerkers nauwelijks zien door het thuiswerken. De werkgever werkt in deze voorbeelden aan bewustwording en educatie. Voor échte (duurzame) gedragsverandering is vaak meer nodig. De volgende stap is dat werkgevers faciliteren in trajecten en initiatieven waar hun medewerkers behoefte aan hebben.

 

Met de kracht van aandacht

 

De invloed van een goed advies over duurzame inzetbaarheid kan de organisatie op veel aspecten verbeteren. Denk aan een hogere bevlogenheid en productievere medewerkers, maar ook minder verzuim en verloop. Dit komt de klantwaarde en effectiviteit ten goede. Door maatwerk te bieden, te inspireren en adviseren en écht aandacht te hebben voor de mens achter de verzekering, helpt Aevitae werkgevers het verschil hierin te maken.

 

 

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.