Vrij van Pijn is een praktijk waar mensen met chronische pijnklachten behandeld kunnen worden. Eigenaar Wim Beek is naast oprichter van deze praktijk ook zelf ervaringsdeskundige dat er meer mogelijk is dan doorgaans in de reguliere zorg geboden wordt. Hij bewijst elke dag dat een groot aantal mensen met chronische klachten gebaat zijn bij een ruimdenkender zorgbeleid.
Het verhaal van Wim Beek lijkt op het eerste gezicht een medisch wonder. “In het ziekenhuis zeiden ze dat ik ongeneeslijk ziek was. Multiple Sclerose, zo luidde de diagnose.”, vertelt Beek. “Maar ‘ongeneeslijk’ betekent dat er niets meer mogelijk is. Daar wilde ik niet aan. Want ook al kom ik uit een nest van dokters en wetenschappers, ik geloof altijd in de mogelijkheden die je nog niet kent of niet hebt gezien. Wetenschap bestaat dankzij de twijfel.”
En dus gaat Wim zes jaar lang op zoek naar antwoorden in het onbekende. Dat hij op dat moment al in een rolstoel zit remt hem geenszins af.Hij leert in binnen- en buitenland therapieën en behandelingen aan die hij zelf kan toepassen. “Ik merkte dat ik daar verbetering uit kreeg. Dat bevestigde mijn overtuiging dat ik een oplossing zou vinden voor mijn herstel.”
Hij past zijn voeding aan, blijft leren en nieuwe methodes toepassen en gaat zienderogen vooruit. “Vanaf 2003 ben ik klachtenvrij.”, vertelt hij met een grote glimlach. Een medisch wonder is hij echter niet. Want met diezelfde behandelmethoden en -technieken weet hij nu vele cliënten in zijn eigen praktijk van hun pijn af te helpen.
LICHAAMSEIGEN HERSTELLEND VERMOGEN
Bij een behandeling in de praktijk kijkt Wim Beek verder dan de klacht zelf. “Ik behandel de hele mens en niet alleen de symptomen. Het allerbelangrijkste is dat het lichaam genoeg energie en kracht opbouwt vanuit waar het herstel kan plaatsvinden.”, vertelt Beek. Zodoende neemt hij, of een specialist uit zijn netwerk, alle zaken waaraan je energie kunt verliezen onder de loep. “Voeding, werk, je sociale leven, je leefstijl… ik ben daar helemaal niet belerend in, maar ik maak wel mensen bewust van welke keuzes ze maken als ze willen herstellen. Waar verlies je energie aan en hoe bouw je het weer op? Eigenlijk is dat helemaal niet zo ingewikkeld.”
Vervolgens start het fysieke onderdeel van de behandeling. Door middel van kruidengeneeskunde, handgenezing, shiatsu, do-in en yoga oefeningen en massage. “Ik weet in het lichaam bepaalde knoppen te vinden, die ik kan activeren. Daarmee worden blokkades opgeheven. Als je dat hebt gedaan, ontstaat er iets waanzinnigs. Dan komt het lichaam weer in evenwicht en dat genereert zoveel kracht dat het zelf grote stappen kan maken in het herstel.”
MAN MET EEN MISSIE
Ondanks dat ze zijn ervaringen niet aan willen horen is er geen sprake van rancune naar ziekenhuizen of dokters. Hij ziet het eerder als een gemiste kans om mensen met chronische klachten weer op de been te krijgen. Daar heeft hij nu zijn levenswerk van gemaakt: “Van alle landen waar ik ben geweest, staat Nederland voor mijn werk het minst open. We zijn hier helemaal niet tolerant of vrijzinnig. Dat viel mij enorm tegen. Dus ben ik die missie hier op gaan pakken. Het interessante is dat ik nu ook dokters en een professor behandel, omdat ook zij weten dat de wetenschap een grens heeft. Dat zegt misschien wel genoeg.”
Jeannette de Ridder is jaren geleden voor het eerst bij Vrij van Pijn langs gegaan voor haar artroseklachten. Ze vertelt: “Ik liep er al jaren mee rond. Had veel pijn in mijn nek en in mijn rug. Een lange periode heb ik bij artsen, fysiotherapeuten en chiropractors gelopen, maar niets heeft mij geholpen. Uiteindelijk ben ik naar een informatiemiddag van Beek geweest en ik voelde gelijk een klik.” Ze besluit langs te gaan voor een intakegesprek. Daar heeft ze tot op de dag van vandaag geen seconde spijt van gehad. De Ridder: “Vanaf de eerste behandeling voelde ik verschil. De pijn werd steeds minder en ik kon weer vrijer bewegen. Nu gebruik ik bijna geen pijnstillers meer.”
Ook zij vindt het vreemd dat de behandelmethode van Beek niet breder gedragen wordt in Nederland: “Gelukkig stond mijn huisarts, een man van Chinese
afkomst, er volledig achter. En dat doet hij nog altijd. Want ik heb veel vertrouwen in Wim. Ik wil hem nooit meer kwijt.”
Wilt u meer weten? Ga naar www.vrijvanpijn.nl