Vrouwenzorg kan en mag zoveel beter

De afgelopen weken laaide de discussie goed op, moeten ook wij hier in Nederland menstruatieverlof invoeren. Dit naar aanleiding van de komende wetswijziging in Spanje waarin menstruatieverlof is opgenomen.

 

Hoe ik hier over denk? Ik ben er nog niet over uit….. Ik grijp deze discussie in ieder geval graag aan om menstruatie, maar ook andere vrouwenklachten bespreekbaar te maken. Want helaas anno 2022 zitten deze onderwerpen overall gezien nog steeds in de taboesferen.

 

Het is allesbehalve sexy en stoer om te praten over je heftige bloedverlies, de pijnen die ervoor zorgen dat je nauwelijks je bed uit komt, of de opvliegers die uitgerekend tijdens een belangrijke presentatie je overvallen…. Wij als vrouw vinden dat we niet mogen klagen, tanden op elkaar en doorbijten.

 

We praten er onderling te weinig over, durven onze klachten niet aan te kaarten, en zijn opgevoed met het idee dat pijn erbij hoort. En dat is dus precies het probleem. Het is niet normaal om pijn te hebben, het is niet normaal wanneer je niet meer kan functioneren op je werk omdat je zulke heftige overgangsklachten hebt – zo erg dat je omgeving en jijzelf denkt dat je last hebt van een burn-out.

 

Wanneer we het hebben over heftige menstruatieklachten, dan ligt er vaak een oorzaak onder. Een oorzaak die nog steeds veel te laat gediagnosticeerd wordt. Ik heb het over endometriose. Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat (enigszins) lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte voorkomt. Dit weefsel zit meestal op het buikvlies en/of organen in de buik en zorgt voor extreme pijnklachten tijdens de menstruatie, buikpijn en rugpijn. Maar kan ook blaasproblemen, darmproblemen en vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken. 1 op de 10 vrouwen in Nederland heeft hier last van en het duurt nog steeds meer dan 7 jaar voordat een vrouw de diagnose krijgt. 7 pijnlijke jaren, met vele bezoekjes aan specialisten en mis-diagnoses.

 

Dus lieve vrouwen het is tijd om op te staan en te luisteren naar je lichaam. Trek aan de bel en laat je niet met een kluitje het riet in sturen. Geef daarnaast aandacht aan je leefstijl, een gezonde actieve leefstijl kan een enorme bijdrage leveren aan je gezondheid en hormoonbalans. Beste wetenschap, financiers en overheid. Maak liever geld vrij voor serieus onderzoek binnen de vrouwenzorg zodat we hopelijk een hoop menstruatieverlof kunnen voorkomen. Uiteindelijk zit niemand natuurlijk te wachten om menstruatie verlof op te nemen.

 

Margje Reijs-Scheijgrond Holistisch lifestyle – hormoon coach

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.