[fusion_builder_container hundred_percent="no" hundred_percent_height="no" hundred_percent_height_scroll="no" hundred_percent_height_center_content="yes" equal_height_columns="no" menu_anchor="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" status="published" publish_date="" class="" id="" background_color="" background_image="" background_position="center center" background_repeat="no-repeat" fade="no" background_parallax="none" enable_mobile="no" parallax_speed="0.3" video_mp4="" video_webm="" video_ogv="" video_url="" video_aspect_ratio="16:9" video_loop="yes" video_mute="yes" video_preview_image="" border_size="" border_color="" border_style="solid" margin_top="" margin_bottom="" padding_top="" padding_right="" padding_bottom="" padding_left=""][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" layout="1_1" spacing="" center_content="no" link="" target="_self" min_height="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id="" background_color="" background_image="" background_image_id="" background_position="left top" background_repeat="no-repeat" hover_type="none" border_size="0" border_color="" border_style="solid" border_position="all" border_radius="" box_shadow="no" dimension_box_shadow="" box_shadow_blur="0" box_shadow_spread="0" box_shadow_color="" box_shadow_style="" padding_top="" padding_right="" padding_bottom="" padding_left="" margin_top="" margin_bottom="" animation_type="" animation_direction="left" animation_speed="0.3" animation_offset="" last="no"][fusion_text columns="2" column_min_width="" column_spacing="" rule_style="default" rule_size="" rule_color="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id=""]
Op 12 oktober is het Wereld Reumadag. Op deze dag staan we stil bij mensen die te maken krijgen met reuma. Vaak wordt gedacht dat alleen oudere mensen dit kunnen krijgen, maar dat is zeker niet het geval. Er zijn op dit moment ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland die deze diagnose hebben. Helaas kunnen wij het niet verhelpen, maar wij kunnen wel advies geven om enkele klachten te verlichten. Daarom hier enkele tips.
Wereld Reumadag: 5 adviezen voor mensen met reuma
Allereerst: wat is reuma?
Reuma vat verschillende aandoeningen samen die beweging lastiger kunnen maken. In veel gevallen hebben mensen er meer last van in de winter, dan in de zomer.
De oorzaak van reuma
Er is niet een duidelijke oorzaak voor reuma. We weten wel dat wanneer je een onstabiel of verstoring binnen je immuunsysteem hebt, heb je meer kans op deze ziekte. Ook kan het erfelijk zijn. De meest voorkomende reden is echter overbelasting van het lichaam.
Welke soorten reuma zijn er?
Er bestaan drie verschillende soorten reuma. Dit zijn: ontstekingsreuma, artrose en wekendelenreuma.
Zoals de naam al zegt is ontstekingsreuma een aandoening waarbij ontstekingsreacties in het lichaam gewrichten beschadigen. Bij artrose is het zo dat het kraakbeen in de gewrichten aan is getast. Artrose is de meest voorkomende soort reuma in Nederland. Bij wekendelenreuma is er sprake van een aandoening aan de spieren, banden, pezen en/of het kapsel om de gewrichten.
Wat te doen tegen reuma?
1. Blijf bewegen
Het is wellicht lastig en klinkt tegenstrijdig, maar toch is het belangrijk om in beweging te blijven als je reuma hebt. Hiermee voorkom je namelijk dat gewrichten, spieren en pezen nog stijver worden. Ontspanning sporten kunnen heel goed werken. Let wel op dat je niet té veel doet en je lichaam overbelast!
2. Neem tijdig en voldoende rust
Zoals hierboven al werd aangegeven, is het van belang dat je je lichaam niet te veel overlast. Neem daarom ook tijdig en voldoende rust. Vooral de nachtrust is ontzettend belangrijk. Slapen kan voor mensen met reuma nogal een uitdaging zijn, omdat een comfortabele positie soms lastig te zoeken is. Probeer daarom een positie te vinden die voor jou werkt.
3. Vermijd stress bij reuma
Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar probeer vooral stress te vermijden. Dit kan niet alleen een mogelijke oorzaak zijn voor reuma, maar het kan het ook verergeren. Merk je dat je veel stress ervaart? Probeer er dan achter te komen waar dat vandaan komt en let hierop. Losse kleding dragen kan ook helpen, zodat er niets knelt.
4. Praat erover
Dit is vooral een mentale tip. Het helpt echt om met een arts of reumatoloog over pijn te praten. Maar ook met familie en/of vrienden kan het opluchten om te bespreken hoe jij je voelt en wat je voelt. Zo ontstaat er meer begrip.
5. Gebruik warmtepads tegen reuma
Als een gewricht niet is ontstoken kan het heel goed helpen om een warmtepad te gebruiken. Is het gewricht juist warm en rood? Dan is het weer aan te raden om met een warmtepad te verkoelen, nadat je deze in de diepvries hebt gelegd. Warmte pads kunnen helpen tegen klachten als pijn en stijfheid, en verminderen bovendien een ontsteking
[/fusion_text][fusion_button link="https://cliquemedia.nl/clique-magazine-september-2021/" text_transform="" title="" target="_self" link_attributes="" alignment="" modal="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id="" color="default" button_gradient_top_color="" button_gradient_bottom_color="" button_gradient_top_color_hover="" button_gradient_bottom_color_hover="" accent_color="" accent_hover_color="" type="" bevel_color="" border_width="" size="" stretch="default" shape="" icon="" icon_position="left" icon_divider="no" animation_type="" animation_direction="left" animation_speed="0.3" animation_offset=""]Lees onze E-PAPER van september hier![/fusion_button][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]