Je bent meer dan je letsel

Wanneer je geconfronteerd wordt met niet aangeboren hersenletsel, chronische (pijn) klachten, na de diagnose kanker of Long COVID, kan je leven er ineens heel anders uit komen te zien. Om dan je toekomst zo zinvol mogelijk te maken, zowel zakelijk als privé, kijkt re-integratiebureau WijDoen naar de mens én het verhaal achter het letsel. “Want re-integratiewerk gaat veel verder dan alleen terugkeer in arbeid.”

Geen situatie en persoon is hetzelfde, vertelt Aritha van der Stouw, neuropsycholoog bij WijDoen. “In een reintegratietraject rondom bijvoorbeeld niet aangeboren hersenletsel (NAH), spelen zowel de oorzaak als de gezondheid van het brein, leeftijd en persoonlijkheid een grote rol. In tegenstelling tot wat zowel werkgevers als cliënten zelf vaak denken, is het meestal dan ook geen kwestie van ‘zo snel mogelijk weer aan het werk’ na een ziekenhuisopname en revalidatie.”

 

WAT IS ER NOG MOGELIJK?

 

Mensen die via onder andere het UWV, de eigen werkgever of verzekeraar bij WijDoen worden aangemeld, worden begeleid middels een combinatie van re-integratie coaching en neuropsychologie. “Dit begint met een intakegesprek of neuropsychologisch onderzoek, met een neuropsycholoog”, legt van der Stouw uit. “De gevolgen van het hersenletsel worden op gedrags-, emotioneel en cognitief niveau in kaart gebracht. Met name de onzichtbare gevolgen, zoals geheugenproblemen, aandachtsproblemen of mentale traagheid, worden nu beter zichtbaar. Er ontstaat een duidelijk beeld van de situatie ‘voor’ en ‘na’ het hersenletsel. Wat is er nog mogelijk? Wat wil de persoon zelf? En heeft iemand voldoende capaciteiten om hier te komen? “We onderzoeken de situatie in de praktijk en stemmen af op de persoon, benadrukt ze. “De theorie kan namelijk wel aangeven dat iemand met klacht X in staat is om in een fabriek te werken. Maar hierbij wordt doorgaans geen rekening gehouden met bijvoorbeeld omgevingsomstandigheden -teveel prikkels en persoonlijke wensen.” 

 

AANDACHT VOOR HET COMPLETE VERHAAL

 

Op basis van het advies van de neuropsycholoog helpen de re-integratie coaches van WijDoen de cliënt vervolgens om te gaan met de nieuwe werkelijkheid en het vinden van een passende werksituatie. “Hierbij kijken we naar zowel de werk als thuissituatie en betrekken we dus ook de werkgever en het thuisfront”, vertelt reintegratie coach Merijn Roubroeks, “om zo een situatie te creëren die zo gunstig mogelijk is voor op de eerste plaats de cliënt en daarnaast alle betrokken partijen. We blijven hierin samenwerken met de neuropsycholoog, om op tijd te kunnen bijsturen. En we schakelen, indien nodig, externe specialisten in om processen te versnellen. Door onze integratieve aanpak ontstaat uiteindelijk een duurzaam resultaat.”

OPNIEUW ZINGEVING VINDEN

 

Een nieuwe situatie die het leven weer zin- en betekenisvol maakt, weet Inge Woutersen uit ervaring. “Zes jaar geleden liep ik een langdurige hersenschudding op door de klap van een deur tegen mijn hoofd. Een jarenlange zoektocht naar herstel volgde, waarbij ik uiteindelijk via het UWV bij WijDoen terechtkwam. Hier hebben ze me vooral laten inzien dat ík niet mijn letsel ben; dat ik wel degelijk weer mee kan doen, in plaats van aan de zijlijn toekijken, hetzij met beperkingen.” Door een aanhoudende situatie van tevergeefs proberen en de daaruit voortkomende onzekerheid, wist Inge niet goed meer wat ze nu eigenlijk nog kon, vertelt ze.

 

“Door middel van kleine stapjes ben ik met hulp van een van de neuropsychologen en coach Merijn toch vooruitgekomen. Zo kon ik uiteindelijk zelfs wat snelheid gaan maken. Ik ben een opleiding gaan volgen tot loopbaan coach, een droom van voor mijn ziekte. En binnenkort ga ik bij WijDoen aan de slag als re-integratie coach. Mét ruimte voor mijn klachten.” 

 

VOORUITGANG DOOR ERKENNING

 

“Wanneer je na confrontatie met NAH of chronische (pijn)klachten weer je dagelijkse leven probeert op te pakken, kan dit een enorme teleurstelling zijn”, vertelt van der Stouw. “Vooral bij klachten waarbij niets te zien is op een scan, is de diagnose stellen lastig en blijven mensen zoeken naar een oorzaak. Er helemaal bovenop komen is een behoorlijke opgave. Een opeenstapeling van faalervaringen kan dan impact hebben op de gemoedstoestand en de wil om door te zetten.” Ook Inge liep hier tegenaan, vertelt ze. “Mijn klachten werden eindelijk erkend en ik werd geholpen het verdriet vanwege mijn situatie los te laten. Zo kwam er weer ruimte voor ontspanning. Hierdoor ontstond er nieuwe hoop, nieuw doorzettingsvermogen en ruimte voor nieuwe kansen.” Bij re-integratie heerst er voor een groot deel onzekerheid, besluit Roubroeks. “Bij de cliënt zelf, maar ook bij de werkgever en de omgeving. We zien vaak dat er op alle lagen geworsteld wordt met wat het juiste is om te doen. Door helderheid, grip en oplossingen te bieden in de complete situatie, ontstaat er bij alle betrokken partijen begrip en inzicht en juist daarmee kom je uiteindelijk verder.”

 

Meer informatie over het re-integratiewerk van WijDoen: www.wij-doen.com. Of volg WijDoen op LinkedIn en Facebook voor actuele blogs en nieuws

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.