[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”true” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” first=”true”][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” status=”published” publish_date=”” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_image_id=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” box_shadow=”no” box_shadow_blur=”0″ box_shadow_spread=”0″ box_shadow_color=”” box_shadow_style=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” first=”true” last=”true”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]
Als men kijkt naar de behoefte van mensen met dementie, dan komt er een heel ander soort huisvesting naar voren dan wat er nu voorhanden is. Zorg verlenen gaat over de emotionele band tussen de zorgverlener en de bewoner, die in de eerste plaats een mens is. “Pas als je je als mens prettig in je omgeving voelt, kun je ook fijne zorg ontvangen”, zegt Michiel van Putten, oprichter van Wonen bij September, dat kleinschalige woonhuizen voor ouderen met dementie exploiteert.
Hoe is Wonen bij September ontstaan?
“Wonen bij September is ontstaan uit de ambitie de zorg in Nederland beter te organiseren. Men richt het beleid graag op de ziekte die iemand heeft, maar vergeet de wensen van de patiënt nog wel eens. En dat is toch de basis. Veel zorgprofessionals weten heel goed hoe je zorg zou moeten organiseren. Niet de managers zouden moeten vertellen hoe met de cliënten moet worden omgaan, maar de zorgverleners op de vloer. Het opzetten van een eigen onderneming gaat hen echter een stap te ver. Daarom hebben wij de zakelijke kant op touw gezet.”
Wat zijn zoal de verschillen tussen September en de reguliere instellingen?
“We kennen bij Wonen bij September weinig ‘onbegrepen gedrag’. Als je de wil en de tijd hebt om iemand te begrijpen en te leren kennen, dan snap je veel beter waar het gedrag vandaan komt. In de reguliere zorg is vaak te weinig tijd beschikbaar. Dat schept afstand tussen bewoners en zorgverleners, niet omdat men de ziekte niet kent maar omdat men de mens niet kent. Verschillen zitten ook in het gebouw. Wij doen geen deuren op slot, want dat begrijpt een bewoner met dementie vaak niet. Gesloten deuren leiden snel tot frustratie. Als je aandacht aan iemand schenkt, dan hoeft de deur helemaal niet op slot, waardoor er een veel ontspannener sfeer ontstaat en minder onrustmedicatie nodig is.”
Is dat niet erg arbeidsintensief?
“Het is arbeidsintensief, maar dat is zorg sowieso. We proberen zoveel mogelijk te korten op papieren registratie die niet perse bijdraagt aan de zorg voor onze bewoners. We doen daarin alleen het noodzakelijke. Daarbij houden we ons wel aan de eisen van de zorginspectie, maar zoeken de ruimte die de regels ons geven.”
Hoe komt iemand ertoe om voor Wonen bij September te kiezen?
“We zijn een alternatief voor de reguliere zorginstellingen en zien dat daar veel behoefte aan is. Tegenwoordig is er veel vrije keuze en wij zijn een van de partijen waaruit men kan kiezen. We proberen toegankelijk te zijn door in dezelfde prijscategorie te blijven als wat men in een regulier verpleegtehuis moet betalen. De keuze wordt dan inhoudelijk gedaan, meestal door de kritische verwanten van iemand die niet meer thuis kan blijven wonen, en die met overtuiging voor onze mensgerichte aanpak kiezen.” (link naar website: ‘Deze aanpak hoeft niet tot demente ouderen beperkt te blijven.’)
[/fusion_text][fusion_imageframe image_id=”2252|full” max_width=”” style_type=”” blur=”” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” lightbox_image_id=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://cliquemedia.nl/wp-content/uploads/2020/04/Ontwerp-zonder-titel18.jpg[/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]