Van vage klachten de oorzaak aanpakken

Hoe om te gaan met ‘vage’ klachten? Voor chronische klachten zoals prikkelbare darmen(PDS), buikklachten, hormonale klachten, PMS, jeukende huid, vermoeidheid en concentratieverlies is het vaak een enorme zoektocht naar de oorzaak en / of de oplossing. Veelal is uiteindelijk het advies er mee om te leren gaan. Ook Anneke Mans kreeg dit advies, maar legde zich daar niet bij neer. Ze zocht en kwam uiteindelijk in aanraking met de orthomoleculaire therapie en ervoer deze behandelwijze als dé oplossing voor haar klachten. Niet alleen voor haarzelf, maar ook voor anderen. Via haar praktijk Your inner Best brengt ze haar ervaring en overtuiging over. “De reguliere geneeskunde biedt bij chronische klachten niet altijd inzicht in de oorzaak van de klachten. Regulier wordt er zeker wel gekeken of er oorzaken zijn, bijvoorbeeld via een colonscopie, echo of een biopt. Zijn er geen afwijkingen zichtbaar dan is er vaak niet direct een oorzaak te vinden en volgt symptoombestrijding. Denk aan laxeermiddel bij obstipatie, maagzuurremmers bij maagzuurklachten, of hormoonzalf bij jeuk.

Op zoek naar de oorzaak

 

De orthomoleculair therapeut neemt uitgebreid de tijd om klachten nu, maar ook in het verleden in kaart te brengen. Vaak aangevuld met labonderzoek om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Vaak komen er tekorten en/of disbalansen naar voren. Denk bijvoorbeeld aan calcium, magnesium, zink, foliumzuur of vitamines. Bij PDS spelen spijsverteringsklachten ook een rol. Darmbacteriën raken uit balans, ontstekingen, parasieten en schimmels krijgen mogelijk een voedingsbodem. Anneke geeft aan dat de darmen een grote rol spelen in ons welbevinden: “Een dysbiose in de darm kan veel klachten geven. Bij veel chronische- en autoimmuunziekten is er steeds meer aandacht voor de link met de darmen. Veel antibiotica gekregen in je leven? Dan is de darmflora zelden optimaal. Voeding en leefstijl hebben ook grote invloed. Ook langdurige stress geeft een reactie in de darm.”

Gedegen onderzoek

 

Anneke begint haar behandelingen met een uitgebreid gesprek, waarin ze naar het heden en naar het verleden van iemand kijkt. “Ik kijk naar voeding, spijsvertering, beweging, slaappatroon, leefwijze, ontstekingsgevoeligheid en familiaire aandoeningen.” Vervolgens laat ze een gedegen laboratoriumonderzoek doen. Dit is, afhankelijk van het onderzoek, mogelijk via bloed, speeksel, urine of ontlasting. Welke stoffen worden opgenomen en omgezet door het lichaam en welke niet? Welke verstoringen zijn zichtbaar in het werkingsmechanisme achter de klachten? Tot slot stelt ze een persoonlijk advies op. De laboratoriumresultaten worden omgezet in een adviesplan en hierin worden voeding, leefstijl en supplementen meegenomen. “Als bepaalde voedingsstoffen klachten veroorzaken, dan zoek ik samen met de cliënt naar alternatieven. Met supplementen kunnen we tekorten aanvullen en het genezingsproces ondersteunen. Ik blijf betrokken bij de therapie om te kijken hoe het uitwerkt en om zo nodig bij te sturen.”

 

Anneke heeft diverse (beroeps)opleidingen en cursussen
gevolgd waaronder bij Ortho Linea. Wilt u meer weten?
Ga naar www. yourinnerbest.nl

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.