‘Ziekenhuizen leveren vooral cure en Alexis Kliniek daarnaast een stukje care’

Een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) zoals Alexis Kliniek Rotterdam biedt mogelijkheden voor de gevolgen van de wachtlijsten die zijn ontstaan vanwege de twee lockdowns. Uroloog Cathy Balk en dermatoloog Firdaus Ibrahim vertellen kort wat de meerwaarde van Alexis Kliniek in de zorg kan zijn.

 

Cathy Balk is Uroloog. Met veertien jaar ervaring. Balk: “Het zorgaanbod in het ziekenhuis waar ik eerstwerkte, nam alsmaar toe. Ik wilde mensen met een verdenking op prostaatkanker niet laten wachten, dus die zag ik zelfs tijdens m’n pauze.” Bij Balk liep toen de emmer over. Twee jaar geleden maakte ze daarom de overstap naar Alexis Kliniek in Rotterdam, waar zij nu 2,5 dag werkt. Zij werkt ook deeltijd bij een kliniek in Amsterdam.

 

Firdaus Ibrahim is dermatoloog sinds 2014. Ibrahim: “Ik werkte in Maastricht (MUMC+) als universitair medisch staflid en besloot eerder dit jaar volledig als zzp’er aan de slag te gaan.” Ibrahim werkt momenteel in Den Haag, Alkmaar en de Alexis Kliniek.

 

 

In de academische ziekenhuizen ontstond een wachtlijst in de zorg door COVID-19 en de twee lockdowns. Ibrahim: “Er is een stuwmeer aan inhaalzorg.” Klinieken zoals Alexis kunnen uitkomst bieden, door dit stuwmeer samen aan te pakken. Balk: “Veel patiënten die op de wachtlijst staan, kunnen hier direct terecht. Vooral mensen die bang zijn dat ze kanker hebben moet je niet lang laten wachten.”

 

Ibrahim: “Een ander groot voordeel van een kliniek boven een ziekenhuis is patiëntgerichte aandacht. In een ziekenhuis zie je als patiënt vaak verschillende gezichten. Je hebt de arts, arts-assistent en/of coassistent, die deel uitmaken van het consult. Patiëntgerichte aandacht komt daarom in een kliniek beter tot zijn recht. Je hebt één vaste arts, dus de patiënt heeft een bekend gezicht waarop hij of zij kan terugvallen.”

 

Cathy Balk: “Collega’s zijn enthousiast over samen-werken, maar ziekenhuizen moeten het vaak van de kleine dingen hebben om zo rond te komen. Ze zien ons daardoor vaak als concurrenten. Ik hoor echter bij jonge urologen dat ze graag 1 à 2 dagen bij een ZBC zouden willen werken, naast het ziekenhuis. Een dergelijke hybride functie zou veel kunnen betekenen voor de zorg. Ziekenhuizen leveren dan vooral cure en Alexis Kliniek daarnaast ook een stukje care.”

 

De zorgvraag blijft toenemen door uitgestelde diagnoses vanwege de twee lockdowns, maar ook door de vergrijzing. Balk besluit: “We moeten de uitgestelde diagnoses beter verdelen. ZBC’s zijn een goed alternatief om de zorg goedkoop en efficiënt te blijven geven. We moeten loslaten dat we elkaar als concurrent zien.”

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.