10 tips voor een beginnende belegger

10 tips voor een beginnende belegger

beginnende belegger

Je kunt tegenwoordig bijna geen gesprek meer voeren zonder dat het onderwerp op tafel komt: beleggen. Het klinkt allemaal heel leuk en aardig, maar is het wel zo makkelijk? Als starter is een beetje hulp natuurlijk nooit verkeerd. Daarom hebben wij 10 tips voor een beginnende belegger op een rijtje gezet.

10 tips voor een beginnende belegger

1. Niet alles in één keer

Het is eigenlijk wel algemeen bekend dat beleggen samengaat met een risico. Dat is meteen ook één van de dingen wat dit vak zo spannend maakt! Maar een risico is niet alleen maar spannend en opwindend, het kan juist om precies dezelfde reden ook beangstigend zijn. Het risico wordt bijvoorbeeld alleen maar groter wanneer je al jouw geld in slechts één product belegt. Ook al heb je je nog zo goed ingelezen, je weet nooit wat er kan gebeuren… Stel dat de beurs radicaal veranderd en je er niet voor hebt gekozen om al je geld te verspreiden, dan kun je al snel alles kwijtraken. Het is dus belangrijk om je beleggingen te verspreiden over meerdere producten!

2. Kun je wel geld missen?

Wederom bespreken we de rode draad van het beleggen: er hangt een risico aan. Het kan altijd anders lopen dan je wellicht had verwacht, of dan niet gehoopt. Als het voorkomt dat een aandeel daalt, zal je al snel merken dat het geld dat je hebt ingelegd zo verdwijnt. Daarom is het belangrijk dat je belegt met geld dat je ook echt kan missen. Als jij van loonstrookje naar loonstrookje leeft, is het niet heel verstandig om een lap geld te investeren, dat je eigenlijk wel nodig hebt. Stel dat er onverwachtse kosten op je pad komen, dan is het ontzettend zonde om geen extra geld achter de hand te hebben, omdat je alles hebt belegd.

3. Kies iets wat bij je past

Beleggen is niet zomaar weggelegd voor iedereen, het is daarom belangrijk dat je verstand hebt van het product waarin je je geld investeert. Nog nog beter is wanneer je hier ook echt iets mee hebt! Interesse hebben in het product of bedrijf waarin jij investeert, zorgt ervoor dat je beter op de hoogte bent van wat er allemaal verandert rondom jouw onderwerp. Automatisch creëer je hier veel meer plezier mee! Maar daarnaast is het ook verstandig, wanneer je rendement wil behalen.

4. Denk in termijnen

Een verstandige manier van beleggen is om – sowieso in het begin – iedere maand een belegging te doen in plaats van al je vermogen in een keer te investeren. Ten eerste houd je hier overzicht mee, maar je voorkomt ook de verleiding om meteen al je geld in 1 product te investeren. Door in stappen te beleggen, zal de investering ook niet gelijk een hele aanslag zijn op je rekening. Bijkomende voordelen zijn daarnaast ook dat je veel leert en enthousiast blijft. Dat werkt net zo fijn!

5. Oefenen, oefenen en oefenen

Hoe graag wij het ook zouden willen, bijna niemand kan een vak meteen vanaf het begin helemaal perfect uitvoeren. Dat geldt dus ook voor beleggen. Het zou zonde zijn als je in het begin al een groot vermogen verliest. Niet alleen verlies je hierdoor geld, maar misschien ook wel wat enthousiasme. Hoe je dit kunt voorkomen? Start eerst met oefenen! Je kunt bijvoorbeeld ervaring opdoen bij een broker en hier beleggen met nep geld. Zo leer je het vak al een beetje, zonder dat het geld kost. En hoe beter je hierin wordt, hoe leuker het beleggen zelf wordt.

6. Bepaal een periode

Om maar in het vakjargon te praten; de periode waarover je wil investeren heet ook wel de beleggingshorizon. Het is dus goed om hiervan tevoren al rekening mee te houden. Als je dit heb bedacht, zal je niet zo snel in de stress raken wanneer bijvoorbeeld de koers waarin jij hebt belegd plotseling onderuit zakt. Er is dan namelijk nog wat tijd tot de koersen weer hersteld kunnen worden. Door een lange(re) periode te investeren, bijvoorbeeld 20 jaar, heb je ook langer de tijd om over een eventuele financiële crisis heen te komen. Hoe langer jouw periode is, hoe meer risico jij kunt nemen.

7. En bepaal je doel

Er zijn verschillende doelen die ervoor zorgen dat jij wil gaan starten met beleggen. Zie je het enkel als hobby of wil je dat het juist je grootste bron van inkomen wordt? Het is belangrijk om dit vooraf al duidelijk te hebben, zodat je een goed plan kunt opstellen. Zo kun je ook goed zien hoeveel tijd je hieraan kwijt bent en hoeveel risico je bereidt bent te nemen. Wanneer je het meer als een hobby ziet, kun je hier wat speelser in zijn.

8. Welk instrument kies je?

Zoals wij in het begin al aangaven, is beleggen een populair onderwerp. Ook al doe je er zelf niets mee, dan hoor je er vast iemand anders wel over. Er is dan ook een hoop aanbod. Er zijn vele producten waarin je kunt beleggen. Meestal zal iemand die op lange termijn belegt kiezen voor aandelen, trackers en obligaties. De korte termijn belegger kiest echter vaak voor de aandelen, opties, turbos sprinters en futures.

Neem hier wel in mee dat dit voor iedereen anders is! Beleg daarom in iets waar je ook gevoel bij hebt en dus begrijpt. Zo neem je niet te veel risico. Daarnaast is het ook verstandig om je in te lezen waar je überhaupt in kunt beleggen. Wat is haalbaar voor jou? Waar kun je geld in beleggen en ook daadwerkelijk winst uit halen?

9. Lees je in!

Voordat je een stapje zet in het beleggersleven, is het eigenlijk al van belang dat je het financiële nieuws volgt. Wanneer je het financiële nieuws volgt ben je op de hoogte van wat er allemaal speelt en weet je dus ook wat voor jou het beste kan zijn om geld in te steken. Niet alleen het financiële nieuws is hier een goede bron voor, ook is er uiteraard veel informatie te vinden via de televisie of natuurlijk het internet.

10. Werk je alleen, of liever met hulp?

Wanneer je gaat beleggen hoef je dit niet helemaal alleen aan te pakken. Er kan namelijk veel op je af komen en eerlijk gezegd kan het voor een beginner erg ingewikkeld zijn. Je hebt de optie om er zelf helemaal in de duiken en alles te leren. Maar dat is niet de enige mogelijkheid die er bestaat. Je kunt namelijk ook een beleggingsexpert uitkiezen die het allemaal voor jou beheer, hierdoor haal je vaak hogere winsten. Maar, vergis je niet! Je moet deze natuurlijk wel betalen.

Begrijp je nog helemaaal niets van beleggen? Dan is het volgen van een (online) cursus ook een slimme zet.

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.