Last van een B12-tekort? Let dan op deze 6 signalen
B12

Een tekort aan B12 komt nog vaak voor en uit zich op vele manieren. B12-tekort kent namelijk vele vage klachten, echter zijn er een aantal signalen waar je op kunt letten. We weten in ieder geval dat het alles behalve fijn is. Om sneller de oorzaak van je klachten te vinden, zetten wij zetten 6 signalen van B12-tekort op een rijtje.

6 signalen van B12-tekort

1. Doof gevoel

Als gevolg van een tekort aan B12 kan de huls die de zenuwen bedekt beschadigt worden. Hierdoor kun je last hebben van tintelingen, een brandende of stekende pijn en een doof gevoel. Soms kan het ook voorkomen dat je evenwicht wordt verstoort, of dat je minder spierkracht ervaart.

2. Bloedarmoede

Bloedarmoede zou een signaal kunnen zijn van een lage vitamine B12-waarde. Iemand die kampt met bloedarmoede heeft een tekort aan rode bloedcellen in het bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren. De klachten die hier bijhoren zijn onder andere hartkloppingen. Je hart kan sneller gaan kloppen, maar ook een slag overslaan.

3. Constante kou

Zoals hierboven al is genoemd, kan een tekort aan B12 ervoor zorgen dat het lichaam minder goed genoeg zuurstof door het lichaam vervoert. Dat kan weer leiden tot een dalende lichaamstemperatuur. Heb je bijvoorbeeld veel last van rillingen, een aanhoudend gevoel van kou en dan met name in de handen en voeten? Dit kan een tekort aan B12 zijn.

4. Ouderen

Een B12-tekort is niet voor iedereen hetzelfde. Hoe ouder je wordt, hoe minder makkelijk je lichaam B12 kan opnemen. Vooral bij ouderen kan dit leiden tot zenuwbeschadiging, stemmingswisselingen en andere ernstige problemen.

5. Zweertjes in de mond

Last van zweertjes in de mond? Deze nare plekjes in de mond, die vaak voorkomen bij de tong of het tandvlees, kunnen ook een teken zijn van een tekort aan B12. Zweertjes of aften ontstaan namelijk doordat het afweersysteem onvoldoende functioneert en dat is het resultaat van een te lage B12-waarde.

6. Spijsverteringsproblemen

Spijsverteringsproblemen komen bij vele andere ziekten voor. Zo ook bij een tekort aan B12. Verminderde eetlust, gewichtsverlies of constipatie zijn allemaal symptomen. Let goed op de klachten die je hebt!

Vitamine B12 zit onder andere in dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren.

 

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BLIJF OP DE HOOGTE
CLIQUE MEDIA
You may unsubscribe anytime you want by following the unsubscribe link from our newsletter.
Blijf op de hoogte