Welke soorten ouderenzorg zijn er?

Welke soorten ouderenzorg zijn er?

ouderenzorg

Hoe graag wij ons er soms ook tegen willen verzetten, het is bijna niet te vermijden dat je door ouderdom niet meer voor de volle honderd procent in staat bent om voor jezelf te zorgen. Dit kan komen doordat je fysiek steeds meer achteruit gaat, maar ook wanneer je mentaal minder helder bent. Als dit gebeurt, is het fijn om extra ondersteuning te hebben. Zoals ouderenzorg.

Het is van groot belang dat wij gebruik kunnen maken van ouderenzorg en het is daarom ook nodig om hier aandacht aan te schenken. De gesteldheid van ouderen ligt namelijk soms net wat gecompliceerder dan bij iemand die nog in de bloei van zijn leven staat. 1 stapje achteruit kan al snel uitmonden tot iets veel groters.

Een oudere heeft echter – in de meeste gevallen – nog steeds behoefte aan mensen om zich heen, het maken van leuke uitstapjes of om op pad te gaan. Zij moeten vooral niet vergeten worden. Hiervoor is goede zorg nodig, maar welke zorg is er allemaal beschikbaar?

Ten eerste is er een onderscheid te maken in thuiszorg of zorg op locatie. Maar er is ook weer een verschil in de situatie waarin je je bevindt. Heb je te maken met een ziekte, een handicap of moet je ergens van revalideren? Dit zijn allemaal verschillende situaties die ieder weer andere zorg vereisen. Maar ook wanneer iemand zich in de terminale fase bevindt, zijn hier verschillende soorten zorg voor.

Verschillende soorten ouderenzorg

De thuiszorg

Wellicht is niet iedereen er mee bekend, maar ook op het gebied van thuiszorg zijn er verschillende opties mogelijk. De bekendste is waarschijnlijk mantelzorg.

1. Mantelzorg

Zorgen voor je vader, moeder, tante of buurvrouw: ook al doe je het waarschijnlijk met alle liefde, je zorgt wel (onbetaald) voor iemand. Dit kan een zware taak zijn, vooral als je naast het zorgen voor je naaste zelf ook nog een druk leven leidt. Een gezin, je werk, je huishouden en natuurlijk het onderhouden van je sociale leven. Helaas is er soms geen ander alternatief of geeft het je juist veel voldoening om te helpen waar het kan! Eerder schreven wij al over mantelzorg en het belang van een mantelzorgmakelaar.

2. Reguliere thuiszorg

Ook reguliere thuiszorg kent verschillende vormen. Onder verzorgen verstaan wij bijvoorbeeld helpen bij taken als wassen, aankleden en verplegen. Maar ook het fysiek verzorgen, toedienen van medicijnen kunnen tot taken van de zorg behoren. In sommige gevallen is het zelfs zo dat het huishouden meer centraal staat, dan hebben de zorgvragers daar meer behoefte aan, gezien zij dat zelf niet meer kunnen.

3. Particuliere thuiszorg

Naast reguliere thuiszorg is particuliere thuiszorg ook een optie. Bij particuliere thuiszorg heb je zelf inspraak in de hoeveelheid zorg en wat voor soort zorg je krijgt. Er bestaat bijvoorbeeld ook zorg die 24 uur per dag beschikbaar is. Het Persoonsgebonden Budget kan deels gebruikt worden om particuliere thuiszorg te financieren. Dit houdt in dat je geld ontvangt om zorg mee in te kopen. Je hebt dan zelf de keuze wie je hiervoor inschakelt. Zoals bijvoorbeeld 24zorgsloket.

Zorg op locatie

Nu hebben we thuiszorg besproken, maar er wordt ook vaak gekozen voor zorg op locatie. Niet iedereen heeft de mogelijkheid of de behoefte om thuis te blijven wonen. Dan is zorg op locatie een goed alternatief.

1. Verzorgingshuis

Bijna iedereen kent wel iemand die verblijft in een verzorgingshuis. Wanneer je woont in een verzorgingshuis krijg je zorg en huisvesting, omdat dit thuis niet meer mogelijk is. Je wordt dan geholpen met dagelijkste dingen als eten, naar bed gaan, maar ook verzorging. Er bestaat ook de mogelijkheid om alleen gedurende dag naar het verzorgingshuis te gaan en ’s avonds weer terug naar huis te keren.

2. Verpleeghuis

In ernstigere gevallen, zoals wanneer er bijvoorbeeld intensieve zorg nodig is door dementie, ernstige ziekte of fysieke pijn dan is het verstandig te verblijven in een verpleeghuis. Dit kan voor langere tijd, maar tijdelijk is ook een optie.

Was jij al bekend met deze opties? Of heb je nog meer aanvullingen?

Vertel ons wat jouw ervaring is met ouderenzorg!

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.