Mentavitalis: versoepeld ondernemen

Het afgelopen jaar was een heftig jaar. Onzekerheid over de toekomst leverde veel ondernemers stress op, en de uitlaatklep om hiermee te kunnen dealen -sporten, uiteten, socializen, vakantie-, viel ook nog eens grotendeels weg. Nu er zowel zakelijk als privé weer meer mogelijk is, is het verleidelijk om een inhaalslag te willen maken. Wanneer je als ondernemer tijdelijk minder omzet hebt kunnen draaien, wil je dit zo snel mogelijk rechttrekken. En die uitlaatklep die je al die maanden hebt moeten missen, wil je natuurlijk eveneens inhalen. Toch kun je beter niet te snel schakelen, want wanneer je lichaam lange tijd onder stress heeft gestaan, kan dit juist averechts uitpakken.


Spanningsklachten

In tijden van stress gaat het lichaam in de overlevingsstand. Om toch de energie te krijgen om te kunnen blijven functioneren, maakt het extra cortisol aan -ook wel stresshormoon genoemd. Duurt zo’n periode van spanning echter te lang, stapelt die cortisol zich op en kun je klachten krijgen, zoals vermoeidheid, slaapproblemen en neerslachtigheid. Vaak openbaren deze klachten zich juist wanneer er weer wat ademruimte lijkt te komen; jij denkt dat het beter gaat, maar je lichaam is nog niet zover. En als je hier niet op bedacht bent, kan dit proces je overvallen. In de nasleep van het coronavirus kunnen dergelijke klachten extra hard aankomen. Misschien ben je zelf wel getroffen door het virus, waardoor je weerstand lager is en je lichaam nog aan het herstellen is. Psychische- en fysieke klachten die het gevolg zijn van langdurige stress, kunnen dan nog heviger toeslaan. Net als bij sporten is het daarom goed om het rustig op te bouwen. Niet meteen van de eerste naar de zesde versnelling, maar de tijd nemen om (bij) te schakelen. Wanneer je de tijd neemt om opgekropte emoties en vermoeidheid toe te laten, kun je des te sneller weer pieken.


Hulp om te herstellen

Om je te helpen bij het heropbouwen van je drukke zakelijke- en privéleven, kun je vertrouwelijk terecht bij MentaVitalis. Jaarlijks begeleidt MentaVitalis ongeveer 3.000 ondernemers, zakelijke professionals en zorgprofessionals. Wanneer je werkgever of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar een contract met MentaVitalis heeft afgesloten, kun je 24/7 kosteloos contact opnemen. Ben je hier niet bij aangesloten, kun je eveneens kosteloos voor een intake terecht. MentaVitalis beschikt over een landelijk netwerk van 140 coaches, psychologen en adviseurs die binnen een week met je aan de slag gaan.

Meer informatie vind je op https://www.mentavitalis.nl/


Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.