Sneller verkouden en grieperig bij weersverandering. Hoe kan dat?

Het is weer zover. Vorige week lagen de temperaturen rond de 18 graden en dit weekend ligt er mogelijk weer een laag sneeuw op de grond.. Super leuk voor de mensen die wel van een winters weertje houden, maar het heeft ook nadelen. Weersverandering is namelijk een grote factor van een griepgolf. En met de extreme weersverandering die we nu zien zou die griepgolf zomaar terug kunnen keren. Maar hoe is het mogelijk dat je bij weersveranderingen veel sneller verkouden en griep krijgt?

 

Meningen verschillen
Wat nou de exacte reden is dat je door weersomstandigheden sneller ziek wordt is ook voor onderzoekers nog steeds niet helemaal duidelijk. Het is een feit dat het lichaam nou eenmaal gevoeliger is in deze tijden maar waarom precies? Het is ook interessant: wat precies in ons lichaam zo reageert op de weersverandering, omdat er geen orgaan verantwoordelijk is voor meteorologische afhankelijkheid. Daarom zijn er verschillende theorieën over dit onderwerp. De ene zegt dat dit komt door de celmembranen die erg gevoelig zijn voor veranderingen in de atmosferische druk. Als gevolg hiervan worden vrije radicalen in het lichaam geactiveerd, waardoor bepaalde systemen en organen van het lichaam falen en ons welzijn natuurlijk slechter wordt. Ook zijn er mensen die vinden dat vooral wij als Nederlanders er te makkelijk over denken. Zodra onze winterjas is opgeborgen bij hoge temperaturen willen we die het liefst natuurlijk weg houden. Hierdoor zijn er genoeg mensen die denken dat ze bij een dag waar het een graad of 5 is, het wel voor een keertje met hun zomerjas afkunnen. Hierdoor ben je natuurlijk veel sneller vatbaar voor keelpijn en verkoudheid.

 

Hoe wapen je jezelf het beste hiertegen?

Hoe je je het beste hiertegen verdedigd is vrij simpel. Het begint namelijk al bij een goede nachtrust en een regelmatige gezonde voeding. Probeer zoveel mogelijk vitamine B,C en E op te nemen in je voeding en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk plant en zuivelproducten verwerkt in je voeding. Daarnaast is bewegen ook erg belangrijk. Bewegen zorgt namelijk ook voor meer vitamines en dus een gezondere basis van het lichaam. Voor degene die niet van het hardlopen en trainen zijn of die daar fysiek niet toe in staat zijn is gewoon een uurtje buiten lopen al meer dan genoeg. Het zorgt ervoor dat je lichaam sterker wordt en dus eerder gevaarlijke bacteriën en stoffen afstoot. Conclusie is dus dat het begint bij de basis en dat je vanuit daar al een goede beschermlaag kan bouwen bij weersveranderingen zoals deze van dit moment.

 

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Ga dan naar Gezondheidseffecten van het weer/klimaat | Mens en Gezondheid: Diversen (infonu.nl)

 

Wilt u meer weten over hoe beweging uw gezondheid stimuleert? Ga dan naar 6 voordelen van een rondje (buiten) fietsen (cliquemedia.nl)

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.