Vrijwilliger worden? Dit zijn 7 fijne voordelen van vrijwilligerswerk
vrijwilligerswerk

Tijd over of simpelweg op zoek naar iets nieuws om je tijd aan te besteden? Denk dan eens aan vrijwilligerswerk. Het geeft je niet alleen goed en voldaan gevoel, maar heeft nog vele andere voordelen. Wij noemen er een aantal op!

7 voordelen van vrijwilligerswerk

1. Meer tijd

Het klinkt wellicht ietwat tegenstrijdig, maar mensen die in hun vrije tijd vrijwilligerswerk doen, krijgen het gevoel alsof zij juist meer uren in de week overhouden. Daarnaast voelen ze zich ook welvarender. Door zelf iets op te geven voor een ander, krijg je het gevoel alsof je datgene extra terugkrijgt.

2. Helpt tegen eenzaamheid

Door je aan te melden voor vrijwilligerswerk, zul je merken dat je je minder eenzaam gaat voelen. Zo kunnen twee uren per week al een flinke oppepper vormen voor je sociale isolatie. Je bent namelijk veel bezig en in de meeste gevallen heb je tijdens vrijwilligerswerk interactie met anderen.

3. Vorm van geluk

Niet geheel onbelangrijk; het maakt je gelukkig! Uit onderzoek is gebleken dat vrijwilligers minder kans hebben op een depressie en dat zij überhaupt meer tevreden zijn over hun leven, dan mensen die geen vrijwilligerswerk uitvoeren.

4. Een beter functionerend brein

Ja, het brein van vrijwilligers blijkt beter te functioneren! Zo zijn mensen die ouder zijn dan 59 en vrijwilligerswerk doen, beter in bepaalde breinspelletjes zoals woordpuzzels. Dit komt door het feit dat het werk je nieuwe dingen laat proberen en je hierbij je hersenen gebruikt. Dit zorgt voor nieuwe neurologische verbindingen in de hersenen. Daarnaast is het leren van nieuwe dingen natuurlijk altijd goed voor je!

5. Werken vanuit je hart

Het fijne van vrijwilligerswerk is, dat je het vrijwillig doet! Je kunt dus zelf de organisatie kiezen waar je taken wil uitvoeren. Hierdoor kies je sneller iets waar jij je goed bij voelt en waar je dus ook plezier uithaalt. Op deze manier zet je je telkens weer in voor iets waar je hart ligt.

6. Ritme

Veel senioren beginnen aan vrijwilligerswerk na hun pensioen. Ze voelen zich namelijk een beetje nutteloos en hebben moeite met het vinden van een dagritme.
Daar helpt vrijwilligerswerk bij. Hierdoor krijg je weer een routine. Ook kun je zelf bepalen hoe vaak per week je vrijwilligerswerk uitvoert, je hoeft dus niet dagelijks aanwezig te zijn. Een paar uur per week kan al een groot verschil maken!

7. Een vol CV

Lukt het zoeken van een nieuwe baan niet, maar heb je wel behoefte aan regelmaat? Daar kan vrijwilligerswerk bij helpen! Dit heeft niet alleen als voordeel dat je bezig blijft, maar zo voorkom je ook een gat op je CV!

Voer jij wel eens vrijwilligerswerk uit? Ervaar jij deze voordelen? Of heb je er zelfs nog meer? Laat het ons weten in de comments!

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BLIJF OP DE HOOGTE
CLIQUE MEDIA
You may unsubscribe anytime you want by following the unsubscribe link from our newsletter.
Blijf op de hoogte