Wat is astma en wat kan je ertegen doen?

Ben je vaak benauwd, heb je een piepende ademhaling en hoest je vaak? Dan kan het zijn dat je astma hebt. Maar wat is dat precies? En nog belangrijker: Wat kun je doen om vervelende klachten te voorkomen of verminderen?

 

Wat is astma precies
Astma is een ziekte in je longen. Meestal ontwikkelt astma zich al als je nog kind bent, maar het kan ook voorkomen dat je pas op volwassen leeftijd klachten krijgt. Normaal gesproken kan je gemakkelijk ademen doordat je longen wijd genoeg zijn. Bij astma gaat dit lastiger. Je longen zijn dan overgevoelig, waardoor bij sommige prikkels de buisjes in je longen samentrekken. Er kan dan minder lucht doorheen, waardoor je moeilijker kan ademen of benauwd wordt. Ook kan de binnenkant van de longbuisjes ontstoken raken. Hierdoor komt er meer slijm in je longen, waardoor er nog minder ruimte is om te ademen. Astma kan komen door overgevoeligheid voor bepaalde prikkels, of het kan erfelijk zijn en dus veel voorkomen in jouw familie. Als je voor één of meerdere prikkels overgevoelig bent, reageren je longen meestal meteen na de prikkel. Soms krijg je echter pas een paar uur na blootstelling aan deze prikkel klachten van je ademhaling. Hierdoor is het best moeilijk te voorspellen wanneer je bent blootgelegd aan een prikkel. Astma kan ook erfelijk zijn. Meestal zie je in een familie meerdere mensen die astma of een bepaalde allergie hebben. Vooral als één van je ouders of broer(s) / zus(sen) astma hebben, heb jij zelf ook meer kans om dit te krijgen.

 

Wat merk je bij Astma en wat kan je ertegen doen
Astma kan je herkennen aan verschillende klachten zoals: Benauwdheid, piepende adem, veel hoesten, vermoeidheid en een mindere conditie. Je kan een aantal dingen hiertegen doen. Bij astma is roken extra schadelijk. Rook prikkelt de longen en dat heeft verschillende gevolgen: Je longen worden voor nog meer prikkels gevoelig en trekken zich daardoor vaker samen, je krijg meer last van benauwdheid, hoesten en slijm, Het slijmvlies van je longen raakt ontstoken en dat zorgt voor beschadigde longen en je kan er zelfs COPD van krijgen. Daarom is stoppen met roken bij astma heel belangrijk. Door te stoppen geneest je ontsteking, werken medicijnen beter en voorkom je blijvende schade aan je longen. Een andere tip is bewegen. Bij astma kan het zijn dat je bij veel bewegen een extra benauwd gevoel krijgt. Toch is fit blijven altijd belangrijk. Als het niet lukt om meer te bewegen, bijvoorbeeld omdat je bang bent kortademig te worden, maak dan een afspraak bij een fysiotherapeut die je kan helpen met het opbouwen van je conditie. Een andere tip is afvallen. Overgewicht maakt de behandeling van astma moeilijker en zorgt ervoor dat je meer klachten ervaart. Daarom is het verstandig om af te vallen als je te zwaar bent. Als je dit moeilijk vindt, kun je hulp krijgen van een diëtist om gezond(er) te leren eten en af te vallen.

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.