Wat zijn de symptomen van reuma?

[fusion_builder_container hundred_percent="no" hundred_percent_height="no" hundred_percent_height_scroll="no" hundred_percent_height_center_content="yes" equal_height_columns="no" menu_anchor="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" status="published" publish_date="" class="" id="" background_color="" background_image="" background_position="center center" background_repeat="no-repeat" fade="no" background_parallax="none" enable_mobile="no" parallax_speed="0.3" video_mp4="" video_webm="" video_ogv="" video_url="" video_aspect_ratio="16:9" video_loop="yes" video_mute="yes" video_preview_image="" border_size="" border_color="" border_style="solid" margin_top="" margin_bottom="" padding_top="" padding_right="" padding_bottom="" padding_left=""][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" layout="1_1" spacing="" center_content="no" link="" target="_self" min_height="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id="" background_color="" background_image="" background_image_id="" background_position="left top" background_repeat="no-repeat" hover_type="none" border_size="0" border_color="" border_style="solid" border_position="all" border_radius="" box_shadow="no" dimension_box_shadow="" box_shadow_blur="0" box_shadow_spread="0" box_shadow_color="" box_shadow_style="" padding_top="" padding_right="" padding_bottom="" padding_left="" margin_top="" margin_bottom="" animation_type="" animation_direction="left" animation_speed="0.3" animation_offset="" last="no"][fusion_text columns="2" column_min_width="" column_spacing="" rule_style="default" rule_size="" rule_color="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id=""]
Op dit moment kampen er één op de vijf Nederlanders met klachten die bij reuma horen. Maar, wanneer weet je of je ook daadwerkelijk met reuma te maken hebt? Wij lichten dit toe. 
Wat is reuma? Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende aandoeningen die voorkomen bij de verschillende plekken zoals de botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen. Reuma wordt gedefinieerd als: alle klachten aan spieren en gewrichten die niet komen door iets van buiten, zoals bijvoorbeeld en ongeluk. De klachten en ziektes die vallen onder reuma zijn onder andere een tennisarm, artrose, weke delen reuma, fibromyalgie, ontstekingsreuma zoals (hronische gewrichtsreuma. Soms wordt het begrip ook gebruikt voor enkel en alleen reumatoïde artritis.
Wat zijn de symptomen van reuma? Er zijn vele verschillende soorten reuma, wel honderden. En iedere vorm heeft weer verschillende symptomen. Reuma kan in elk gewricht voorkomen. Beginnende reuma herken je aan de volgende symptomen:
  • Pijn aan gewricht(en): als het gewricht niet dik is en de pijn vooral voorkomt bij het bewegen en belasten van de gewrichten, kan er sprake zijn van artrose. Zijn de gewrichten opvallend dik? Dan is er vaak pijn wanneer je rust neemt en wordt de pijn minder na beweging. Dit zijn klachten die horen bij gewrichtsontsteking (artritis).
  • Stijfheid: wanneer je een tijdje heeft gezeten of gelegen, kan er stijfheid zijn ontstaan in de spieren of gewrichten. Bij artrose duurt deze stijfheid kort, maar bij ontstekingsreuma kan dit vaak veel langer duren, bijvoorbeeld een uur.
  • Krakend/knarsend geluid: dit geluid kan gewoon voorkomen bij gewrichten die gezond zijn, net zoals bij het ‘knakken’ van gewrichten. Hierover hoef je dus niet ongerust te zijn. Soms kan kraken echter wel wijzen op artrose. De vormen van artrose die het meest voorkomen zijn artrose in de handen, knieën (gonartrose) en heupen (coxartrose).
  • Vermindering van beweeglijkheid: hierbij heb je steeds meer moeite met het soepel bewegen.
  • Verandering van vorm: Reuma kan verdikkingen in de botten veroorzaken, vooral bij artrose is dit het geval. Hierdoor verandert het bot van vorm.
  • Spierpijn: spierpijn komt vaak voor bij jonge vrouwen. Duurt dit ook nog eens lang en gaat het gepaard met moeheid, buik- en hoofdpijn? Dan is er in veel gevallen sprake van fibromyalgie. Dit is natuurlijk erg vervelend, maar is wel een onschuldige aandoening. Bij oudere mensen boven de 50 jaar kan erge forse spierpijn komen door spierreuma (Polymyalgia Reumatica).
  • Rugklachten: de ziekte van Bechterew (spondyloartritis) kan met name bij jonge mannen leiden tot pijn en stijfheid in de rug die lang aanhoudt.
Wanneer moet ik naar de dokter? Heb je al langere tijd van reumatische klachten? Dan is het van belang een afspraak met de huisarts te maken. Ga in ieder geval langs de dokter als je al langer dan vier weken last hebt van bijvoorbeeld de volgende verschijnselen:
  • Je gewrichten zijn dikker
  • Je kunt (veel) minder soepel bewegen
  • Je hebt last van pijn of stijfheid in je spieren of gewrichten
Hoe wordt reuma vastgesteld? Eenmaal bij de huisarts zal de huisarts een reuma-onderzoek uitvoeren. Hierbij vraagt de arts naar je klachten en onderzoekt hij of zij je klachten. Daarna beoordeelt de huisarts of je een vorm van reuma hebt. Het kan zijn dat er een röntgenfoto of bloedonderzoek wordt aangevraagd om te kijken hoe erg het is. Blijken de klachten ernstig te zijn? Dan kan je doorverwezen worden naar de afdeling Reumatologie, hier krijg je dan verdere diagnose en behandeling.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.