Een algemeen rookverbod, moeten we dat wel doen?

Op steeds meer plekken wordt roken verboden en ondertussen worden sigaretten alsmaar duurder. De volgende stap zou een landelijk rookverbod zijn, iets waar inmiddels ook stemmen voor opgaan. Maar wat zijn de gevolgen van een rookverbod en brengt het ons verder?

 

Waarom roken we eigenlijk?
Dat danken we aan Columbus, die tijdens zijn ontdekkingsreis naar Amerika in 1492 ook de tabak ontdekt. Al snel maakt Europa ook kennis met tabak. Toch werd je in het begin als roker opgepakt, omdat je dan verdacht was van tovenarij. Aan het einde van de zestiende eeuw raakt het pruimen en snuiven van tabak in Nederland in de mode en maakt de jeugd goede sier met de pijp. De machtige tabaksindustrie zoals we die vandaag de dag kennen, ontstaat in 1880 met de uitvinding van de sigarettenmachine, waarmee op grote schaal kan worden geproduceerd. Het zorgde ervoor dat in de jaren vijftig en zestig, zo’n zestig procent van de volwassenen rookte. De reden waarom we deze dagen een sigaret zo lekker vinden is door de nicotine. Een stof, of beter gezegd een gif, dat de tabaksplant aanmaakt om zichzelf te beschermen. Als een insect van de plant eet, volgt daarop een zekere dood. Op ons heeft de stof een andere uitwerking: door nicotine gaan we ons prettig en ontspannen voelen. Dat smaakt dus naar meer, ook omdat de stof zeer verslavend is.

 

Wat kost roken nou eigenlijk?

Minder dan je misschien zou denken. In Nederland rookt 27,5 procent van de volwassenen en die rokers kosten de maatschappij zo’n 2,4 miljard euro. Deze kosten ontstaan doordat rokers vaker ziek zijn en een lagere arbeidsproductiviteit hebben. Daarentegen leveren de tabaksaccijnzen de Nederlandse schatkist ruim 2,3 miljard euro op en zorgt de tabaksindustrie voor zo’n 230 miljoen euro aan werkgelegenheid. Rokers sterven gemiddeld vier jaar eerder dan niet-rokers. Dit bespaart de samenleving zo’n 600 miljoen euro aan ziektekosten. Daarnaast hoeft er door de kortere levensduur van rokers zo’n 1,2 miljard euro per jaar aan AOW en pensioen niet te worden uitgekeerd. Per saldo leveren rokers de samenleving dus zo’n 1,5 miljard euro per jaar op. Dit is misschien ook wel een reden waarom het kabinet niet doorpakt in een landelijk verbod. Er zijn enorm veel redenen waarom er geen rookverbod is. Omdat er verdiend wordt aan accijnzen. Omdat het stemmen kost. Omdat we in een vrij land leven en het recht hebben eigen keuzes te maken (ook al zijn dat slechte keuzes). Omdat verbieden nou eenmaal geen zin heeft. Of omdat een verbod niet te handhaven is. Ondanks deze tegenwerpingen wordt de roep om roken te verbieden luider.

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.